Élet-Stílus

Bort prédikál, de vizet iszik

víz (víz, )
víz (víz, )

Víz-kvíz a borfesztviválon. Mindazt, amit tudni akartál az átlátszó folyadékról, megtudhatod egy német szakértőtől.

„Egy rosszul megválasztott ásványvíz egy egész vacsorát el tud rontani, hiába párosítottuk jól az ételeket és a borokat. Márpedig az ember azért megy étterembe, hogy jól érezze magát. A víz csak egy kis része az egésznek, de erre is oda kell figyelni” – magyarázza Arno Steguweit, miközben átnyújtja névjegykártyáját, melyen ez áll: Wassersommelier. A “vízítész” foglalkozást alig néhányan űzik a világon.

A német fiatalember Berlinben dolgozott „rendes” sommelier-ként, vagyis borokat ajánlott a vendégeknek egy étteremben. Főnöke javaslatára kezdett a vizekkel is komolyabban foglalkozni, és ő lett az első európai víz-sommelier. Számos német gourmet étteremben dolgozott, a többi között a 2 Michelin-csillagos Fischers Fritz étteremben. 2007-ben elnyerte Az Év Sommelier-je díjat Berlinben. Egy másik két Michelin-csillagos helyen, az Adlon Hotelben létrehozott egy 70 tételből álló “vízlapot”.

A VinCE Budapest boreseményen tartott előadásában a víz-sommelier arról beszélt, hogy a víz esetében is érvényes az a szabály, hogy nincs szabály, vagyis mindenkinek az ízlésére van bízva, mit fogyaszt. Azt viszont nem árt tudni, hogy mi mivel passzol, vagy mit érdemes mindenképp elkerülni.

Arno Steguweit azt javasolja, hogy a könnyű fehérborokhoz (melyek nem túl savasak), szénsavas ásványvizet igyunk, a magasabb savtartalmúakhoz viszont buborékmenteset. Egyszerű, mint a matek: savas+savas= elkerülendő. A testes, nehéz vörösborokat is tönkreteheti, ha közben szénsavas vizet kortyolgatunk, ezekhez is bubi nélküli a jó választás. Az ideális fogyasztási hőmérséklet 9-11 fok, jégkocka nem ajánlatos (főleg, ha csapvízből készült).

A víz ízét leginkább az ásványi anyagok aránya befolyásolja. A nátriumban gazdag vizet például sósnak, a kálciumosat kellemesen savanyúnak, a klórosat pedig kissé keserűnek érezzük. A széndioxid-tartalom is hatással van érzékszerveinkre, minél szénsavasabb a víz, annál intenzívebbnek érezzük a benne lévő ásványi anyagokat, sőt az elfogyasztott étel ízét is. Egy süteményt például édesebbnek érzünk, ha közben szénsavasat vizet iszunk.

Arno a Hír24-nek azt mondta: étkezés közben is sokat iszik, hogy a fogások között semlegesítse a száját, és az ízeket jobban el tudja választani. Ugyanannyi vizet igyekszik inni, mint bort az evés közben, mert így sokkal jobban bírja az italt, és több pohár bor sem száll a fejébe.

Ki lehet próbálni. Vízre fel!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik