Élet-Stílus

Vizeletvizsgálat mobiltelefonnal

Egy új mobilalkalmazás képes arra, hogy a vizeletből kiszűrjön bizonyos betegségeket.

A Uchek néven bemutatott okostelefonos fejlesztés 25 egészségügyi probléma diagnosztizálásában és kezelésében segít. „Orvosi vizsgálatra alkalmas eszközt akartam a felhasználók kezébe adni” – nyilatkozta a feltaláló, Myshkin Ingawale a BBC-nek.

A program tíz elem jelenlétét képes mérni a vizeletben, beleértve a glükózt, a fehérjéket és a nitriteket. Olyan betegségekre hívhatja föl a figyelmet, mint a diabétesz, a húgyúti fertőzés, bizonyos rákfajták és a májproblémák, de akár az általános egészségi állapot figyelemmel kísérésére is használható.

Így működik

A felhasználóknak egy tesztcsíkot kell a gyűjtött vizeletmintába meríteni, majd a megfelelő színfelismerés érdekében az alkalmazáshoz adott alátétre helyezni, s lefotózni a mobileszközzel. A program a fénykép alapján számítja ki, észlelhető-e valamilyen elváltozás a vizeletben.

Az alkalmazás március végétől lesz letölthető 4500 forint körüli összegért Apple platformra, mely összeg öt tesztcsík és az alátét árát is tartalmazza. A találmányt az indiai King Edward Memorial kórházban is használni fogják, ahol összevetik pontosságát a hagyományos laboratóriumi tesztekével.

Ha kíváncsi, mikor kerül forgalomba, kattintson ide.

Forrás: Vizeletvizsgálat otthon? Csak a telefonunk kell hozzá! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik