Élet-Stílus

Babfogyasztással a vastagbélrák ellen!

bab (bab)
bab (bab)

Bár a pluszkilók ellen is hatásosak, s az emésztést is beindítják a rosttartalmú ételek, emellett a rosszindulatú daganatok kialakulásának a kockázatát is csökkentik a vastagbélben.

Gasztroenterológus szakemberek arra a friss eredményre jutottak, hogy az összetett szénhidrátok, mint amelyek a babban is megtalálhatóak, segíthetnek a vastagbélrák elleni harcban. Szervezetünk a rostban gazdag hüvelyest (pl. bab-, borsó-, lencsefélék) – amelyekről már eddig is tudtuk, hogy hasznosak a cukorbetegséggel, az infarktussal és az elhízással szemben – ugyanis nem emészti meg a vékonybélben, hanem érintetlenül „juttatja át” a vastagbélbe, s a magas rosttartamú zöldségek (tarka szárazbab, fehér bab, lencse, csicseriborsó stb) ott fejtik ki a jótékony hatásukat. Így a babételek rendszeres fogyasztása csökkenti a gyulladást, ez pedig szorosan összefügg a vastagbélrák kockázatának a csökkenésével.

S mégis mennyit fogyasszunk a babból? Nincs hivatalos előírás. A gasztroenterológusok napi 6 gramm fogyasztását tartják ideálisnak, de akár 15-20 grammot is be lehet csempészni a napi étkezésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik