Belföld

Világméretű hiány van a kemoterápiás vegyületből

Ha hosszú távon alakul ki a helyzet, akkor "a hazai gyártásról is gondoskodni kell" - jelentette ki az egészségügyi államtitkár.

Világméretű hiány alakult ki abból a vegyületből, amely a Zala Megyei Kórház készletéből is kifogyott, és emiatt a héten nem tudták elvégezni a kemoterápiás kezeléseket.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tárca ezért “alternatív beszerzési megoldásokon” gondolkodik, és ha hosszú távon hiány alakul ki, “a hazai gyártásról is gondoskodni kell” – jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján.

Szócska Miklós a kormánytagok országjárásának keretében látogatott el a városba, ahol a Kanizsai Dorottya Kórház helyzetével is megismerkedett. Ezt követő tájékoztatóján az MTI kérdésére elmondta: “gőzerővel” keresik, hol található a piacon a szükséges vegyületet – az 5-fluorourocilt – tartalmazó készítmény.

“Kritikus” gyógyszerről van szó – mondta, hozzátéve, “valószínűleg a nemzetközi egészségügyi szervezetek is közbe fognak lépni” a megoldásért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik