Élet-Stílus

Nagy dózisban a vitaminok is veszélyesek

Gyogyszer(1)(960x640)(7).jpg (gyógyszer, orvosság, pirula, gyógyszertár, egészségügy, )
Gyogyszer(1)(960x640)(7).jpg (gyógyszer, orvosság, pirula, gyógyszertár, egészségügy, )

Egy friss tanulmány szerint a vitaminok magas dózisú fogyasztása jelentős mértékben növelheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

A stockholmi kutatók kimutatták, hogy a C-vitamin nagy mennyiségű fogyasztása 20 százalékkal növelheti a vakság első számú kórokának számító rendellenesség kockázatát.

És ez még nem a legrosszabb. A kutatók szerint az E-vitamin tartalmú tabletták nagy dózisú alkalmazása 60 százalékkal fokozhatja a szürkehályog kialakulásának kockázatát. A veszély az idősek esetében még nagyobb. A 65 éven felüliek esetében közel kétszeresére nő a látáskárosodás valószínűsége, amennyiben napi rendszerességgel szedik a vitamintartalmú kiegészítőket.

A Karolinska Intézet kutatói 31 ezer negyvenöt és hetvenkilenc év közötti önkéntest vizsgált, akik közül majdnem 3000 később szemészeti kezelésre is szorult. A svéd kutatócsoport jelentős összefüggést tárt fel a szürkehályog kialakulásának valószínűsége és a nagy dózisú C- illetve E-vitamin fogyasztása között. Az egészséges, vitaminokban gazdag étrend azonban nem növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás: A vitaminok nagy dózisban veszélyesek lehetnek (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik