Élet-Stílus

A kóla nem öl meg

cola (cola, )
cola (cola, )

Nem a kóla végzett azzal az új-zélandi nővel, aki naponta 10 litert döntött le belőle.

Talán emlékszünk még Natasha Marie Harrisre, aki tavaly azzal lett „világhírű”, hogy naponta átlagosan 18 pint (8,5 liter) kólát ivott, és 30 éves korában váratlanul, szívinfarktusban meghalt. A nő halála után találgatás, sőt vizsgálat is indult, vajon mekkora szerepet játszott halálában a kóla.

Merthogy a 8 gyermekes új-zélandi édesanya igazi függő volt: a kóla volt reggel az első gondolata és az utolsó is, lefekvés előtt. Az elmondások alapján, ha valamiért kifogyott otthon az üdítő, Natasha dührohamot kapott. Elképesztő mennyiséget döntött magába nap mint nap, így joggal jött a feltételezés, hogy talán a szenvedélye ölte meg.

Nem méreg

A családnak csalódnia kellett: mégsem hibáztathatják kizárólag a kólát, a halottkémi vizsgálat szerint ugyanis nem lehet biztosan megállapítani a nő szívrohamának okát. Ráadásul mint kiderült, Natasha életének jelentős részében egy dolgot fogyasztott rendszeresen: kólát. Semmi mást.

Márpedig az alapvetően szükséges tápanyagokat, melyekre mindannyiunknak szükségünk van az élethez, nem lehet ilyen vagy olyan ételek, italok kizárólagos fogyasztásával bevinni. Ezt már a Coca-Cola Magyarországtól tudtuk meg. Lapunk kérdésére elmondták: a WHO és az Amerikai Pszichiátriai Szövetség standardjai szerint a Coca-Cola nem okoz anyagfüggőséget.

Fotó: AFP / Fred Dufour

Igyuk, ne igyuk?

Habár a neten gőzerővel terjednek azok a rémhírek, amelyek arról szólnak, hogy a kóla remek szélvédőmosó, lemarja a rozsdát és eltünteti a párizsit, ezek nagy részét már rég cáfolták is. Sőt, az ital megfelelő mennyiségben akár az egészséges táplálkozás része is lehet.

Hogy mégis miért? Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Szövetségének főtitkára szerint az egészséges táplálkozás alapja a változatosság, melyhez nélkülözhetetlen a megfelelő folyadékfogyasztás is. „A felnőtteknek általánosságban 1,5-2 liter folyadékot javaslunk. Egészséges személyeknél bele-belefér, ha néha kólát fogyasztanak, de a napi folyadékfogyasztás alapját nem ennek az italnak, hanem a víznek kellene képeznie.”

Mi van benne, ami kell?

Jó hír, a kóla nagyrészt víz. Emellett van benne cukor, ami gyorsan felszívódó energiát biztosít és tartalmaz némi koffeint is, ami növeli az éberséget és a koncentrációt. Mi a helyzet a koffeinnel? Okozhat mérgezést?

Erre a kérdésre szakértőnk elmondta, hogy az ajánlások szerint egy egészséges felnőtt ember számára a mérsékelt napi maximum koffeinmennyiség 300 milligramm. „Egy pohár (2dl) kólában harmadannyi koffein van, mint egy csésze kávéban.” Vagyis, ha mértékkel isszuk, nem lehet tőle semmi bajunk.

Sőt, megfelelő mennyiségben akár gyógyszer is lehet, ahogy arról korábban itt is írtunk.

A kólához a kulcs tehát a mérték: legyen szó a koffeinről, ami hosszú távon és nagy mennyiségben csontritkulást, fejfájást, súlyos esetben szívpanaszokat okozhat, vagy a cukorról, ami nagy mennyiségben az elhízás egyik fő forrása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik