Élet-Stílus

A sok repülés mellrákot okozhat

stewardess (stewardess)
stewardess (stewardess)

A kozmikus sugárzás miatt vannak veszélyben a stewardessek és az utazgató üzletasszonyok.

Minél több időt töltöttek a levegőben és minél idősebbek, annál nagyobb náluk a mellrák kialakulásának kockázata – mondta el Csen Csüng, a tajpeji Van Fang Kórház Radiológiai Osztályának igazgatója.

A szakember Finnországban, Dániában és az Egyesült Államok számos régiójában készült vizsgálatokra hivatkozva jelentette ki, hogy a stewardesseket éves átlagban 0,2-9,1 sievert közötti sugárdózis éri a világűrből, és ha ez öt egymást követő évben ismétlődik, kétszeresére nő náluk a mellrák kialakulásának rizikója a földi személyzetéhez képest.

A vizsgálatokban szereplő légikisasszonyok gyakran repülnek az Atlanti-óceán északi része fölött, és minél közelebb repülnek az Északi-sarkhoz, annál nagyobb kozmikus sugárzásnak vannak kitéve.

A világban utazgató üzletasszonyok és női idegenvezetők ugyanilyen kockázattal számolhatnak – vélte Csen.

A China Airlines (CAL) légitársaság szóvivője ugyanakkor közölte, hogy évente vizsgáltatja meg alkalmazottait, és eddig semmiféle bizonyíték nem merült fel azzal kapcsolatban, hogy a stewardessek nagyobb veszélyben lennének a mellrák kialakulása tekintetében.

Az EVA Air légitársaság adatai szerint a női légiutas-kísérők körében éppen annyi a mellrákos esetek száma, mint a normál körülmények között dolgozóknál, vagyis a népesség ezerfőnyi arányában 0,5.

A Van Fang kórházba látogató szakemberek elmondták, hogy Tajvanon a mellrák előfordulása az utóbbi tíz évben meghaladta a vastagbélrákos megbetegedésekét, így a leggyakoribb daganatos betegséggé vált, ami elsősorban az 50 év alatti nőknél fordul elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik