Élet-Stílus

A rövidebb sugárkezelés is hatásos

mellvizsgálat (mellvizsgálat)
mellvizsgálat (mellvizsgálat)

A mellrákos eseteknél már egy három hetes sugárterápia is hatékony lehet.

A rövid és intenzív sugárkezelés ugyanolyan hatékony a korai stádiumú emlőrák kezelésében, mint a jelenlegi öt-héthetes terápiák.

Az eljárás három hetet vesz igénybe és olcsóbb, mint a standard kezelések. A kutatók a gyorsított besugárzásnak nevezett új kezelési módot 1234, korai stádiumú emlőrákban szenvedő nőn tesztelték 1993 áprilisa és 1996 szeptembere között, ezután a betegség kiújulásának arányát meghatározandó 12 évig követték őket.

A besugárzás potenciális előnyei, a betegek kényelme, az életminőség és az alacsonyabb költségek miatt a figyelem újból az új eljárás felé fordult, mondta el Timothy Whelan, az ontarioi McMaster Egyetem Juravinski Rákközpontjának onkoradiológusa. Whelan szerint a hosszú távú kilátások eleinte aggasztották a szakembereket, ám a kutatók meglepődtek, hogy a lokális recidíva és a mellékhatások előfordulása még 12 év elteltével is alacsony maradt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a besugárzást követő 10 év múlva a lokális recidíva (kiújulás a daganat eredeti helyén) 6,2 százalékban fordult elő az új gyorsított besugárzással kezelt betegeknél, míg a hagyományos módon kezelteknél 6,7 százalékban. “Ez azt mutatja, hogy a korai stádiumú emlőrákban szenvedő nőknek fel kell kínálni ezt a kezelést is, mint alternatívát” – nyilatkozta Whelan.

Ha szeretné megtudni, milyen eredményeket ért el még a terápia, kattitntson ide.

Forrás:

Hatékony mellrákkezelés, három hét alatt? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik