Élet-Stílus

Ételmérgezést okozhat a kezünk?

A fejlett társadalmakban évente minden harmadik ember elszenved olyan gyomor bélrendszeri megbetegedést, amelyekegy része egy kis odafigyeléssel megelőzhető volna.

Azt már a kisgyerekek is tudják, hogy a WC használata után kezet kell mosni. Azt is sokan tudják, hogy az influenzaszezonban a megelőzés egyik leghatékonyabb módja, ha a tömegközlekedés után, étkezés előtt és hazaérkezve megmossuk a kezünket. Azt viszont, hogy az ételek készítéskor, kezelésekor, tárolásakor is oda kell figyelnünk a higiéniára, csak meglepően kevesen tudják.

Erre utalnak azok a becsült számok, melyek szerint évente legalább 3 millió honfitársunk szenved el valamilyen élelmiszerfogyasztásra visszavezethető megbetegedést. Ezeknek egy jelentős része a háztartásokból ered, az ételek hibás tárolása és készítése miatt. Ahogy azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakértőjétől megtudtuk, még bőven van mit tanulnunk a háztartási konyhai higiénia területén is.

A nyers élelmiszereken sok a baktérium

Zoltai Anna, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője szerint jó, ha tudjuk, hogy a nyers állati eredetű alapanyagokkal – így például a nyers- tejjel, a tojással és a nyers hússal, továbbá a tisztítatlan zöldséggel és gyümölccsel is – sok baktériumot viszünk haza. Ettől persze nem kell megijedni, hiszen például alapos mosással a zöldségekről eltávolíthatók, és az előkészítés továbbá a sütés, főzés során ezek a mikroorganizmusok a húsokon is elpusztulnak, így a gondosan elkészített étel biztonsággal fogyasztható.

Hogy mégis miért van ilyen sok otthoni ételmérgezés, ételfertőzés? Nos, a szakember szerint egyrészt mert hiányosak az információink a háztartási higiéniát illetően, másrészt azért, mert kevés az időnk és a nagy rohanásban megfeledkezünk néhány alapvető szabályról. Az odafigyelés már a vásárlásnál szükséges, és folytatódik az otthoni tárolás, élelmiszer kezelés során.

Például a húst és a zöldséget nem vágjuk ugyanazon a vágódeszkán és ugyanazon késsel, vagy ha mégis, közben alaposan, forró vízzel és zsíroldószerrel elmossuk.. Vagy, hogy a nyers hús, különösen a nyers baromfi feldolgozása után az eszközöket alaposan el kell mosni és mindig kezet kell mosnunk. De ugyanilyen fontos, hogy ha nagyobb darab, egybesült húst készítünk, odafigyeljünk, hogy a hús belseje (magja) legalább két percig 72 fokos, így garantáltan bacimentes és átsült legyen.

Minden szem a kézen

Zoltai Annától megtudtuk azt is, hogy a leggyakrabban előforduló hiba, hogy a háziasszony két művelet között elfelejt kezet mosni, így a baktériumokat az alapanyagokról a kezével, vagy szennyezett eszközökkel átviszi a fogyasztásra kész élelmiszerekre, ételekre. ae A másik gyakori hiba az elkészült ételek langyos hőmérsékleten tartása, az elkészült ételek túltárolása.

Hogyan tarthatjuk tisztán praktikusan és gyorsan, két művelet között az eszközeinket, hogyan válasszuk ki a legjobb minőségű élelmiszereket, hogyan lehet biztonságos az otthoni ételkészítés, a konyhánk? Többek között ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is válaszol a NÉBIH most indult, „Ételt csak okosan!” kampánya, mely szeretné felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy az élelmiszer-eredetű megbetegedések többsége egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

Az eteltcsakokosan.hu oldalra felkerülő tippeket nem kizárólag a szakemberek állítják össze, hanem a háziasszonyok is részt vesznek azzal, hogy megosztják saját ötleteiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik