Jelenleg a gluténmentes diéta a lisztérzékenység egyetlen ellenszere. A Journal of the American Chemical Society szaklapban közölt tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy egy természetben előforduló enzim, a kumamolizin-As újratervezésével a glutént sokkal kisebb fehérjerészecskékre, úgynevezett peptidekre tudták lebontani a gyomorban. Ezek sokkal kisebb valószínűséggel váltanak ki olyan autoimmun választ, ami a fájdalmas és irritáló tünetet okozza.
A KumaMax névre keresztelt újratervezett enzim a laboratóriumi körülmények között rendkívül hatékonynak bizonyult. Több mint 95 százalékát lebontotta az egyik glutén peptidnek, amely a gluténérzékenységet okozza. A Kalifornia Egyetem kutatócsoportjának vezetője, Justin Siegel elmondta, az ideális megoldás az lenne, ha az enzimből élelmiszer-adalékanyagot lehetne előállítani, amit vény nélkül kaphatnának a betegek.
Ennek kifejlesztéséhez azonban még néhány évre lesz szükség. Ha viszont a kutatók úgy döntenek, hogy vényköteles gyógyszert készítenek belőle, az ehhez szükséges klinikai kísérletek és az engedélyeztetési eljárás legalább egy évtizedbe telik.
Ha kíváncsi, hogy hat a pirula, kattintson ide.
Forrás: Egyetlen pirula és újra bármit ehetnek a lisztérzékenyek? (Házipatika)