Élet-Stílus

Ezt érdemes tudnia a legnépszerűbb diétáról

zöldségek (zöldség, vegetáriánus, )
zöldségek (zöldség, vegetáriánus, )

Slágerdiéták jönnek, mennek. A GI-diéta viszont több mint 30 éve tartja magát.

Manapság mindenben a gyors, látványos megoldásokat keressük, pedig az igazi változáshoz kitartás és idő kell. Slágerdiéták jönnek, mennek. A GI-diéta viszont több mint 3 évtizede – eredményességét számos klinikai vizsgálattal alátámasztva – tartja magát.

Már lassan minden magyar lakosra jut egy, a fogyást elősegítő szuperhatékony sztárdiétákból. Együnk csak bébiételt, igyunk csak leveket, káposztalevesen éljünk egy hétig, stb. – egy kis sanyargatás, és jön a gyors eredmény. Aztán pedig a jól ismert jojó-effektus, amikor is a dupláját hízzuk vissza a leadott kilóknak. A szervezet nem viseli jól a szélsőséges megoldásokat. Fogadjuk el: nincs fogyás életmódváltás nélkül. Ha karcsú derekat, jó egészséget szeretnénk, bizony hosszú távon kell átalakítani étkezési szokásainkat és mozgáskultúránkat. Jó hír viszont, hogy hamar bele lehet rázódni és a finom falatokról sem kell lemondani. Mindössze lelkesen, kreatívan kell hozzáállnunk és hinnünk a változásban!

A GI-diéta története

Az 1980-as évek elején a Torontói Egyetem kutatói az ételeket alacsony, mérsékelt és magas glikémiás indexű csoportokba rendezték aszerint, hogy milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. A viszonyítási pont, a legmagasabb GI értékkel rendelkező glükóz, amelynek 1000 KJ-nyi mennyisége 100%-kal emeli a vércukorszintet. Azok az élelmiszerek, amelyek 55% alatti GI-vel rendelkeznek az alacsony, az 56-69 % közöttiek a mérsékelt, a 70% fölöttiek a magas GI csoportba tartoznak. A kutatásokat összefoglalva kiderül: a teljes kiőrlésű gabonák, a lassan oldódó rostok, a fehérjék, a jó zsírok, a kevés glükózt és keményítőt tartalmazó ételek azok, amelyek alacsony GI-vel büszkélkedhetnek, és amelyek jótékony hatással vannak a szervezetünkre. A szénhidrátok nyelvére lefordítva ez annyit jelent, hogy aki a GI-diétát követné, az az egyszerű szénhidrát tartalmú élelmiszereket az összetett szénhidráttartalmúakra cserélje. Cukor, péksüti, krumpli, fehér rizs száműzve, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök üdvözölve!

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás: GI diéta, az egyik legnépszerűbb a sorban (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik