Élet-Stílus

Így hirdess, ha el akarod adni a kérót!

Nem rossz az „ELADÓ” tábla, de internet nélkül semmire sem megyünk.

A különböző internetes ingatlanhirdetési oldalak és a közvetítők saját honlapjai hozhatják a legtöbb érdeklődőt – derül ki egy friss felmérésből. Az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő hálózat ötezer olyan embert kérdezett meg, akik eladni vagy venni akartak ingatlant.

Minden harmadik érdeklődő a bank ingatlanirodáját, körülbelül ugyanennyien egyéb internetes ingatlanos hirdetési oldalakat (Express, Startapró stb.) kerestek meg. Ez azt jelenti, hogy a potenciális lakásvásárlók csaknem kétharmada a világhálót használja fő tájékozódási pontként. „Majdnem minden ötödik ügyfél a háza kerítésére, vagy a lakása ablakába tette ki az »eladó« táblát, tehát ez mindenképpen jó kiegészítő eszköz a lehetséges vevők elérésére” – mondja Kettinger Henriett, az OTP Ingatlanpont marketingvezetője.

A felmérésből feketén-fehéren kiderül, hogy érdemes ingatlanközvetítőt is megbízni a lakásunk eladásával, mert így akár kétszer annyi potenciális vásárlóhoz juthat el a meghirdetett ingatlan, mintha egyedül próbálkozna az ember. Ennyit jelent a hálózat és a hálózatokon keresztül elérhető hirdetési csatornák – mondja Kettinger Henriett.

Nem érdemes fotó nélkül hirdetni. Hogy miért? Mert ez – bár általában ingyenes – az érdeklődők többsége nem is keres kép nélküli hirdetésre. Ma már a kereső programok többsége alkalmas arra, hogy csak képes ingatlanokra szűrjön, és a vevők használják is ezt a szűkítést.

A tucatnyi portálra egyesével feltenni az ingatlan képes hirdetését nagyon időigényes feladat, az pedig további költséget jelent, ha a keresési listákon huzamosabb ideig szeretnénk előkelő helyen szerepeltetni az ingatlanunkat, hiszen a kiemelésekért is fizetni kell. Az egyes hirdetési portálok adminisztrációs felületei különbözőek, hatékonyan csak napi rutinnal rendelkező szakmabeli tudja használni őket. Magánszemélyek általában egy-két weboldalon helyezik el az ingatlant, ami nemhogy felezi annak lehetőségét, hogy megtalálja a vevőt, hanem töredékére csökkenti” – magyarázza a szakember.

Ezért szükséges, hogy ingatlanközvetítőt vonjunk be a folyamatba – mondja a szakember. – Ilyenkor mindent a cég intéz, és általában csak a sikeres adásvétel után számítanak fel díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik