Élet-Stílus

Veszélyes bőrápolók a polcokon

A legszennyezettebb egy patikában kapható krém lett.

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség magazinja, a Teszt Plussz Online a mindennapokban használt bőrtápláló krémek mikrobiológiai vizsgálatát végeztette el. Kozmetikai szaküzletben, hipermarketben, áruházláncokban, gyógyszertárban és kínai boltban vásárolt, többségében fóliázott arckrémeket vizsgáltak laboratóriumban.

A minták között jól ismert világmárkák éppúgy voltak, mint hazai cégek termékei. A laboratóriumi vizsgálat 2 termékben magas élő összcsíraszámot mutatott ki. Az ilyen mértékben szennyezett arckrémek emberi felhasználásra alkalmatlannak minősíthetők. Találtak még ezenkívül penészgombát tartalmazó krémet is.

Egy márkanév nélküli gyógyszertári hidratálókrémben 3,8 x 105 élő csíraszámot mértek, az Aqua elnevezésű, a címkén lévő tájékoztató alapján szintén gyógyszertári eredetűnek minősíthető, de kozmetikai szaküzletben vásárolt gyógynövényes biotermékben pedig 4,4 x 104-et. Ezek az értékek messze túllépik a szakmailag és a hatóságilag elfogadott határértéket, ezért ez a két termék nem megfelelő minőségűnek, az egészségre veszélyesnek értékelhető. Az Aqua márkanevű termék részletes összetétele egyetlen gyógynövényt sem tartalmaz, noha a krém megnevezésében ez szerepel. A teljes vizsgálati anyag itt olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik