Élet-Stílus

Amikor megkergül a belső óránk

A jet lag akkor jelentkezik, haolyan helyre utazunk, amely jó néhány időzónával arrébb fekszik, mint az, ahonnan elindultunk.

A jelenséget a biológiai óra és az úti cél szerinti valós idő közötti össze nem egyeztetettség okozza. Az utazás sebessége miatt a biológiai órának nincs elég ideje azonnal alkalmazkodni az új időhöz. A jet lag átmeneti probléma, amely a legalább két időzónát keresztező repülőutat egy-két nappal követően jelentkezik. Súlyossága és lefolyásának időtartama az átlépett időzónák számától és az utazás irányától is függ, így kelet felé repülve nehezebb az alkalmazkodás, mint amikor nyugat felé utazván lépünk át másik időzónába. Súlyosbíthatja az utazás miatti alváshiány, a levegő nyomása és összetétele, a huzamosabb ideig tartó kényelmetlen ülőhelyzet, az izgalom, valamint a túlzott koffein- és alkoholfogyasztás is.

A jet lag következményei még a nem rendszeres utazók körében is jól ismertek: nyugtalan éjszakai alvás, napközbeni csökkent éberség, nagyobb fokú álmosság, a napi teendők elvégzésének nehézsége, enyhe betegségre utaló vagy megfázásos tünetek, émelygés, gyomorproblémák és menstruációs tünetek azoknál a nőknél, akik gyakran utaznak.

Felépülés a jet lagből

A biológiai órának általában időzónánként egy napra van szüksége, hogy teljesen alkalmazkodjon a helyi időhöz. Hatnál több időzóna átlépésekor a testünknek még több időre lehet szüksége, főleg akkor, ha a biológiai óra az utazással ellentétes irányba vált. Befolyásolhatja még az alkalmazkodási idő hosszát az is, ha nem a megfelelő időben vagyunk fényhatásnak kitéve.

Ha szeretné tudni, megúszhatja-e, illetve tippeket szeretne, hogyan élje túl, kattintson ide.

Forrás:

Mi az a jet lag? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik