Élet-Stílus

Így láthatjuk előre a betegségeinket

Egy egyszerű, ámde időben elvégzett teszt segítségével már az első tünetek jelentkezése előtt tisztában lehetünk azzal, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak.

Ha előre tudhatnánk, hogy a felmenőinktől olyan géneket örököltünk, melyek hajlamossá tesznek minket olyan betegségekre, mint például a szívinfarktus, vajon megpróbálnánk már azelőtt tenni ellene, mondjuk egy életmódváltással, mielőtt késő lenne? A válasz azt hiszem igen, minden bizonnyal.

Jó hír, hogy a tudomány mostanra eljutott odáig, hogy már annak sincs akadálya, hogy magunk is bepillanthassunk testünk építőköveibe, a génjeinkbe, hogy megtudjuk, mi vár ránk életünk során.

A jövőnk a génjeinkbe van kódolva

Az eddig feltérképezett több mint 30 ezer gén ugyanis nem csak az olyan alapvető tulajdonságaink kialakításában játszik fontos szerepet, mint a testmagasság és a szemszín, hanem az egészségünkben is. Génjeink egy része ugyanis nem tökéletes: vagy a környezeti hatások, vagy örökletes tényezők miatt sérülhetnek, ez pedig gyengítheti az immunrendszerünket és fogékonyabbá tehet egyes betegségekre is. Így például a laktózérzékenységre, a szívinfarktusra, de még a vérszegénységre és az allergiára is.


Születése pillanatától óvhatjuk a betegségektől – Fotó: Northfoto

Sok esetben ezekre már csak hosszas vizsgálatok után derül fény, amikor a betegség már kialakult, nem pedig akkor, amikor még meg lehetett volna előzni. A genetikai eredetű betegségek egy része ugyanis – ha idejében tudunk a kockázatról – életmódváltással, és bármilyen hihetetlen, a kiváltó tényezők módszeres kerülésével ezen betegségek kialakulásának folyamata befolyásolható vagy sok esetben teljesenkivédhető.

Nem véres

A DNA-Plus névre hallgató osztrák-német cég évekkel ezelőtt arra vállalkozott, hogy egyszerű, fájdalommentes tesztek segítségével bepillantást engedjen a jövőnkbe. A cég szolgáltatása egyébként Európában piacvezető, Spanyolországban pedig hamarosan a cég Baby 100+ nevű tesztjével, államilag, ingyen szűrik majd a babákat. Mostantól nálunk is elérhetőek a cég tesztjei.

A tudás megéri?

Tény, hogy a génteszt nem olcsó, de az is igaz, hogy nagy szükség lehet rá. Ezzel ugyanis a szülők gyakorlatilag már gyermekük születésének pillanatától tisztában lehetnek a kicsi betegségeivel és a kockázataival is. Egy a babáknak szóló tesztben például 100-nál is több, anyagcsere betegségre való hajlam mutatható ki, többek között azok is, amik később olyan betegségeket okozhatnak, mint az immunrendszer gyengeségei, a krónikus bőrbetegségek, súlyos fejlődési rendellenességek, a hiperaktivitás vagy épp a beszédzavar.

Magyarországon eddig csak vérminták alapján végeztek újszülött kori anyagcsere-szűrővizsgálatokat. Az eljárás lényege, hogy egy speciális vizsgálattal huszonhat ritka, súlyos, főként anyagcsere-betegséget szűrnek ki néhány csepp vérből a születést követő 48. és 72. óra között. A DNA-Plus Baby 100+ tesztjéhez – ami genetikai eredetű anyagcsere betegséget vizsgáló szűrés – ezzel szemben elég a vizeletminta, ráadásul otthon is elvégezhetjük. A géntesztek elemzése nyálmintából történik, amit szintén otthonunkban vehetünk le.

Ha kíváncsi, hogy működik, kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik