Élet-Stílus

Nem csoda, ha ma depressziós

Az év harmadik hétfője egyben az év legdepressziósabb napja is.

Blue Monday, vagyis „kék hétfő”: Amerikában és Nagy-Britanniában csak így emlegetik az év harmadik hétfőjét, amikor a nyomottság és a depresszió már-már kézzel fogható. Hogy mégis miért, nos egyrészt a tél és a hideg miatt, másrészt azért, mert a nagy karácsonyi költekezés után ilyenkor tudatosul, hogy milyen kevés pénzből gazdálkodhatunk a következő fizetésig. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy milyen kevés ilyenkor január közepén a napfény.

Nem csoda, hogy a többségünk ilyenkor legszívesebben fel se kelne az ágyból, és inkább az egész napot a fejére húzott paplannal töltené. Jó hír, hogy a tapasztalatok szerint holnapra már valamelyest javulhat a kedélyállapotunk.

A szakemberek szerint egyébként az ilyenkor tapasztalható depressziós időszaknak a legfőbb oka a természetes napfény hiánya: egy erre vonatkozó tanulmány szerint a bolygó lakosságának 79 százaléka érzékeny erre, és a hiányra rosszkedvvel, kedvetlenséggel és motiválatlansággal reagál.

És hogy mi a megoldás? Nos, amennyiben a nagy mennyiségű vitamin-, gyümölcs- és zöldségbevitel sem segít, az egyetlen megoldás a korai alvás, hogy másnap kipihenten és – remélhetőleg – jobb kedvvel ébredhessünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik