Élet-Stílus

A mellrák leggyakoribb típusa

Majdnem minden negyedik esetben ez a rák támad.

A szakemberek szerint néhány év múlva nem is emlőrákról, hanem azok egyes fajtáiról fogunk beszélni. Az egyes típusok nagyban meghatározzák a beteg életkilátásait, életminőségét, és azt, hogy milyen célzott terápiára lesz szükség.

Mit lehet tudni a HER2-pozitív emlőrákról?

Az emlőrák egyik legagresszívabb önálló fajtájában a betegek kb. 15-25%-a, azaz majdnem minden negyedik emlőrákos nő szenved. Életkilátásaik rosszak, a daganat gyorsan növekszik, fiatal életkorban is kialakulhat, hamar képez áttéteket, és így hamar vezet halálhoz.

Mi is az a HER2?

A HER2 egy gén és az általa termelt sejtfelszíni receptorfehérje jelölésére szolgál, amely a sejtek növekedéséért, osztódásáért és regenerálódásáért felelős. Ez a gén minden emberben megtalálható, kóros mértékű felszaporodása viszont rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet. Ez figyelhető meg a HER2-pozitív emlőrák kialakulásánál is.

HER2-pozitív emlőrák kezelése

A gyors lefolyás miatt a HER2-pozitív emlőrákos betegeket kiemelt figyelemmel kell kísérni. Az emlőrák diagnosztizálása után fontos mihamarabb megállapítani a beteg HER2-státuszát, azaz meg kell határozni, hogy a daganatos burjánzásért a HER2-gén tehető-e felelőssé.

Hazánkban ezeket a szövettani laboratóriumi vizsgálatokat az onkológiai centrumokhoz tartozó patológiai osztályokon végzik, ahol a műtét vagy biopszia során eltávolított szövetmintát elemzik.

Ha szeretné tudni, mennyi ilyen esetekben a várható élettartam, kattintson ide.

Forrás:

A HER2-pozitív emlőrák (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik