Élet-Stílus

A kávétól jobb lehet a kedve

kávé (kávé, )
kávé (kávé, )

Az, hogy mit iszunk, befolyásolja, hogy érezzük magunkat – derül ki egy új kutatásból.

Ezúttal kivételesen nem a brit tudósok örvendeztettek meg minket egy újabb hajmeresztő elmélettel, hanem az Amerikai Neurológusok Társasága, akik azt állítják, hogy az egyre gyakoribbá váló depresszió összefügghet az egyre nagyobb mennyiségben fogyasztott cukros üdítőkkel.

A kutatók ugyanis egy erre vonatkozó vizsgálatban, amelyben 263 925 felnőtt vett részt, összefüggést találtak a naponta elfogyasztott kávék és üdítők mennyisége és a depresszióra való hajlam között. Kiderült, hogy azok, akik legalább négyszer kóláznak, 38 százalékkal nagyobb eséllyel esnek depresszióba, mint azok, akik kerülik ezeket az italokat, és például gyümölcslevet isznak helyette.

Jó hír, hogy míg az üdítőtől rossz kedvünk lesz, addig a kávétól nem: ugyanez a kutatás bizonyította, hogy napi legalább négy csésze kávé 10 százalékkal csökkenti a depresszió valószínűségét. Egyébként nem ez az első kutatás, ami összefüggést talált az üdítők, illetve a kávé és a hangulatunk között. 2011-ben a Health magazin is beszámolt erről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik