Élet-Stílus

Gyantáztatta hároméves lánya szemöldökét

A szépészeti eljárás, ami még a felnőtteknek is fájdalmas, a kisgyerekeknek igazi kínzás.

Őrjöngenek az internethasználó anyák. Most éppen azért, mert egy ex-sorozatszínész, Farrah Abraham a közelmúltban arról posztolt büszkén az egyik amerikai közösségi szájton, hogy gyantáztatta hároméves (!) kislányának a szemöldökét. Hogy miért? Az elmondása szerint azért, mert zavarta, hogy a kislány szemöldöke összenő.

A 20 éves színésznő anyáról egyébként nem árt tudni, hogy az elmúlt évben alig 16 ezer dollárt (átszámolva 3 és fél millió forintot) költött arra, hogy megcsináltassa a melleit, az orcáit és az orrát. A posztját azzal zárta, hogy a művelet végén most jó anyának érzi magát, majd megkérdezte olvasóit a véleményükről.

És itt kezdődött az őrjöngés. A vélemények ugyanis jöttek számolatlan, a többség – mondanunk sem kell – kétségbe vonta a nő mentális egészségét, illetve megkérdőjelezte azt is, hogy való-e neki egyáltalán gyerek.

A kicsiknek jobban fáj

A kommentelők mellett sok szakember is felháborodott. Szerintük azt az anyáknak is be kell látniuk, hogy vannak bizonyos szépészeti eljárások, amikkel várni kell. Egyrészt azért – és ez a kisebbik baj –, mert a kicsik bőre sokkal érzékenyebb. Másrészt pedig azért, mert ezeknek a kicsiknek sokszor fogalmuk sincs, miért kínozzák őket. A félelem és a fájdalom összekeveredik, ami az esetek egy részében életre szóló traumákért lehet felelős.

Nem lesz gyerekkoruk?

Rachel Busman, egy gyerekekkel foglalkozó intézet professzora is megnézte azt YouTube-ra is felkerült felvételt, melyen egy édesanyja gyantáztatja hevesen tiltakozó ötéves kislányának szemöldökét.

A szakember elismeri, hogy az anyák viselkedése egyrészről érthető, hiszen azt a társadalmi nyomás váltja ki, miszerint a gyereknek mindig, minden körülmények között jó formában kell lennie, jól kell kinéznie. Ám hozzáteszi, ennek a nyomásnak nem szabad és nem is lehet mindenáron megfelelni, pláne úgy nem, ha azzal a kicsinek is fájdalmat okozunk.

Hangsúlyozza: ha az édesanya már korán elkezdi a szépészeti „kezeléseket”, azzal gyakorlatilag akarva-akaratlan azt sulykolja gyermekébe, hogy „csúnya” és „változtatnia kell a kinézetén”. Az ilyen gyerekeknek elvész a gondtalan gyermekkoruk, és idejekorán szembesülnek azokkal a teljesíthetetlen elvárásokkal, amelyekkel később úgyis találkoztak volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik