Élet-Stílus

Amit érdemes megfogadni az új évre

lista (lista, )
lista (lista, )

A klasszikus "lefogyok", "nem dohányzom" fogadalmak ideje lejárt.

Az év eleje a fogadalmak ideje is: holnaptól nem dohányzom, naponta futok egy órát, lefogyok, többet fogok spórolni. Nagyon szép célok, ám nehéz őket betartani – a fogadalmak közel 80 százalékát már másnapra elfelejtjük, és nagyon kevesen vannak, akik még februárban is emlékeznek, mit határoztak el január elsején.

Próbáljunk meg inkább olyan fogadalmakat keresni, melyek könnyen betarthatóak, nem igényelnek akkora változtatásokat, mégis nagy hatással lesznek az életünkre. Összeszedtünk néhányat, melyeket érdemes elkezdeni – ráadásul naponta egy-két óra elég! Számoljon velünk!

1. Olvasson többet!

És nem az újsághírekre vagy a kurrens politikai eseményekkel foglalkozó blogokra gondolunk. Mikor helyezkedett el kényelmesen utoljára egy bögre tea és egy nagyszerű könyv társaságában? Mikor engedte meg magának utoljára, hogy teljesen magával ragadja egy irodalmi mű? A könyvek nagyszerűen kikapcsolnak és nyitottabbá tesznek, az olvasás csökkenti a stresszt és javítja a kognitív funkciókat is. Iratkozzon be a helyi könyvtárba, vagy regisztráljon egy könyvcserélő oldalon, és tűzzön ki magának egy célt, hány könyvet szeretne elolvasni a következő évben – természetesen nem baj, ha túllépi ezt a számot! Napi 15 perc legyen a minimum, amit olvasásra fordít.

2. Tartsa rendben az asztalát!

A számítógépét, az íróasztalt és a konyhaasztalt is, meg persze a pipereasztalt se felejtsük el! Ha ezeket az apró területeket rendezetten tartjuk, sokkal hatékonyabbak leszünk a munkában vagy a napi készülődésben. Különítsünk el minden héten egy órát (gyakran 15 perc is elegendő), amikor megszabadulunk a régi papíroktól, feljegyzésektől és egyéb felgyülemlett szeméttől.

3. Hallgasson zenét!

Méghozzá megnyugtató, kellemes melódiákat vagy komolyzenét. Erre is elegendő napi 15-20 perc. A zene nemcsak segít ellazulni, kikapcsolódni – ezáltal csökkenteni a stresszt -, de javítja a problémamegoldó és kognitív képességeinket is. Ha nyugodtak vagyunk, könnyebben birkózunk meg a napi gondokkal és hatékonyabbak leszünk otthon és a munkában is.

Ha szeretné tudni, hogy miért érdemes naponta nyújtózkodni, vagy viccelődni, kattintson ide.

Forrás:

Új szokások az új évben? Jól jár velük! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik