Élet-Stílus

Minden 10. magyar fényhiánytól szenved

depresszio(960x640)(2).jpg (depresszió)
depresszio(960x640)(2).jpg (depresszió)

Szerencsére az év végi kimerültségre és a téli kedvetlenségre van megoldás: vitaminok és adakozás.

Téli depresszió: orvosi kifejezéssel így nevezzük azt a jelenséget, amit télen a magyarok jelentős része megtapasztal. A tüneteket, a kedvetlenséget, a fáradékonyságot és a nyomott hangulatot elsősorban az ország földrajzi elhelyezkedésének, vagyis a télen jellemző fényhiánynak köszönhetjük.

A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékén vezetője, Dr. Perczel Forintos Dóra szerint az év végi kimerültség és a fényhiány együtt a magyar lakosság 10-12 százalékánál vezet téli depresszióhoz. A szakember hozzáteszi, a betegség kísértetiesen hasonlít a klinikai depresszióhoz, annyi különbséggel, hogy a téli depressziós beteg a tünetei mellett képes ellátni mindennapi tevékenységeit.

Nem kell szenvednünk

Jó hír, hogy a fényhiány miatt jelentkező alacsony szerotonin és magas melatonin szint és annak kellemetlen velejárói ellen védekezhetünk. A tanszékvezető szerint a legjobb ellenszer a mozgás, aminek hatására boldogsághormon szabadul fel a szervezetben, épp ezért mindenkinek azt tanácsolja, hogy a hideg ellenére minél több időt töltsön szabadban.

Míg a nálunk eddig kevésbé ismert fényterápia (2500 lux feletti fénnyel) segíthet, addig a szolárium nem: a fénycsövek ugyanis nem helyettesítik a természetes napfényt. A szakpszichológus emellett azt javasolja, hogy – ha tehetjük – tegyük félre, de legalábbis csökkentsük a munkát és a terhelést. „Mindenképpen szánjunk legalább napi fél órát magunkra, olyan tevékenységekre, melyek örömet adnak.”

Tegyünk boldoggá másokat is

A karácsonyi időszak a rászorulók segítéséről és az adakozásról is szól, de egy hindu közmondás szerint is „az az igazi boldogság, amikor másokat boldoggá teszünk”. Ez az év minden szakaszában jótékonyan hat az önbecsülésre, emellett az ember más perspektívából látja saját nehézségeit, ha nála rászorultabbakkal találkozik. Ne hagyjuk magányosan a másikat (az ünnepek alatt megugrik az öngyilkosságot megkísérlők száma), egy egyedülálló idős ember is karácsonyozhat a szomszéddal békében, szeretetben. Ne várjunk a másikra, hanem gondoljunk bele a helyzetébe – a depresszióra a bezárkózottság is jellemző -, legyünk nyitottak mások igényeire és arra, hogy ő minek örülne.

Törekedjünk arra, hogy értékeljük az élet apró örömeit: érdemes minden este végiggondolni, hogy aznap milyen jó dolgok történtek velünk. A pszichológus azt javasolja, ne szégyelljen segítséget kérni az, aki maga már mindent kipróbált és mégsem érez változást. Van segítség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik