Élet-Stílus

Gyakrabban halnak a férfi elgázoltak

Az elgázolt férfiak között kétszer annyi a halálos áldozat, mint a nők között.

Új kutatás számította ki, hogy az elütött férfi gyalogosok kétszer olyan gyakran halnak meg, mint a nők. Motao Zhu, a Nyugat-Virginia Egyetem adjunktusa vezette azt a kutatócsoportot, mely a 2008-2009-es évek közlekedési adatait dolgozta fel. Bár más kutatások is kimutatták, hogy a férfi gyalogos áldozatok gyakrabban szenvednek halálos sérüléseket, nem vettek figyelembe más tényezőket.

“A mi elemzésünk eltér az előzőektől, mert elsőként vizsgáltuk a három legfőbb kapcsolódó kiváltó okot. Kiszámoltuk, hogy melyik áldozat átlagosan mennyi utat tett meg gyalog, mennyi az esélye, hogy gyalogosként baleset éri, továbbá a halálozási arányokat” – mondta el dr. Zhu. A kutatásba nem vonták be az öt év feletti gyerekek adatait.

Az Egyesült Államok Nemzeti Háztartásonkénti Utazási Felmérése szerint a férfiak és nők nagyjából ugyanannyi utat tettek meg naponta. Az ugyanebből az időszakból származó rendőrségi baleseti bejelentések pedig azt mutatták, hogy a férfiakat gyakrabban gázolták el. Egy másik adathalmaz még erőteljesebb különbséget fedett fel: a férfiak közül többen haltak bele a gázolásos balesetekbe. A kutatásról az Injury Prevention szakmai folyóirat adott közre cikket. Mikor mind a három tényezőt egyszerre vették szemügyre, a magasabb halálozási arányt 2,3-szorosban állapították meg. A további munka során megnézik azokat a tényezőket is, melyek hozzájárulnak a különbségek kialakulásához.

Ha kíváncsi, milyen magyarázat van a jelenségre, kattintson ide.

Forrás:

Gázolás: a férfiak nagyobb veszélyben vannak (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik