Élet-Stílus

Ez pusztít minket a leginkább

Egy betegség, ami több embert öl, mint az elhízás vagy a dohányzás.

A 2010-es adatok szerint a legnagyobb egészségügyi kockázatot – vagyis a legtöbb halálozást – nem az elhízás és még csak nem is a dohányzás okozza, hanem a magas vérnyomás. Ebben az évben világszerte 9 millió embert ölt meg. Ezután következett a dohányzás a második, majd az elhízás a harmadik helyen.

Mindezt egy olyan, 1990 és 2010 között végzett kutatás állítja, melynek célja az volt, hogy felderítse, melyik az a kockázati tényező, amelyik a legtöbb áldozatot szedi világszerte. A vizsgálatból kiderült az is, hogy az elhízás és az ahhoz kapcsolódó betegségek folyamatosan növelik az áldozatok számát: a magas testtömegindex például 1990-hez képest – amikor még a 10. helyen állt – az elmúlt húsz évben négy helyet lépett előre, ami azt jelenti, hogy 2010-ben már közel 3 millió áldozatot szedett.

A magas vérnyomást illetően jó hír, hogy egy rakat dolgot tehetünk a kialakulása ellen – állítja Ezzati professzor, a kutatás egyik készítője. „Ahhoz, hogy csökkentsük a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, oda kell figyelnünk az ételeink sótartalmára, valamint több friss zöldséget és gyümölcsöt kell ennünk.”

Miért veszélyes a magas vérnyomás?

Egyrészt azért, mert súlyos szövődményeket okoz, melyek évekig tartó tünetmentes időszak után alakulnak ki. Ezek a szívelégtelenség, az agyvérzés, a trombózis, valamint a veseelégtelenség, melyek akár halálhoz is vezethetnek.

Ahhoz, hogy csökkentsük a vérnyomásunkat, elengedhetetlen az életmódbeli változtatás: az alkohol és a dohányzás elhagyása, és a kalciumban, káliumban, valamint magnéziumban gazdag étrend. Még több információt tudhat meg a betegség kezeléséről, ha ide kattint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik