A betegségek 80 százaléka esetén mutatható ki közvetlen vagy közvetett kapcsolat a helytelen táplálkozással – közölte az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szombaton az MTI-vel. Az OÉTI ezért speciális étrendet dolgozott ki, először a hét, legtöbbeket érintő betegségben szenvedőknek.
Több mint ezer étel elkészítési módját vizsgálták meg. Hét különböző betegségcsoportra dolgoztak ki olyan recepteket, amelyek segítségével biztosítható a rendszeres diétás ebéd, akár házhozszállítás keretében.
Az újragondolt diéta az onkológiai, diabétesz, szív- és érrendszeri, epe- és refluxbetegségben szenvedőknek, illetve köszvényes és lisztérzékeny pácienseknek Budapesten házhozszállítás keretében már most több kerületben elérhető, a rendszer kiterjesztése folyamatban van.
A közleményben kifejtették: a magyar lakosság 38 százaléka szenved valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, 8,2 százaléka cukorbeteg, 3,6 százaléka daganatos beteg, a refluxbetegek aránya elérheti akár a 20 százalékot is, a köszvény előfordulása is 2 százalék körüli. Az OÉTI adatai szerint a halálozás 50 százalékát szív- és érrendszeri, 25 százalékát daganatos betegség okozza.
Martos Éva, az OÉTI főigazgatója az MTI-nek kiemelte: a táplálkozási rizikótényezők kiküszöbölésével az említett betegségekben szenvedők állapota jelentősen javulhat. A diéta otthonra program keretében kiiktatták az étrendből a mesterséges ízfokozókat, csökkentették az ételek sótartalmát, növényi zsiradékot használtak állati helyett.