Élet-Stílus

Sovány vagyok, hízni akarok

Míg a bolygó lakosságának nagy része fogyni szeretne, vannak olyanok, akiknek a hízás a legnagyobb vágyuk.

Elcsépelt téma manapság az elhízás, mégis fontos beszélni róla, hiszen rengeteg súlyos, krónikus betegség kialakulását mozdítja elő. Gondoljunk a cukorbetegségre, amely nem attól szörnyű, hogy a betegnek egész életében számolgatnia kell az inzulinegységeket és a szénhidrát mennyiséget, ügyelve arra, hogy naponta ötször egyen, hanem attól, hogy előbb vagy utóbb minden szervet megtámad a kór, kínzó fájdalmakat, vakságot, mozgásképtelenséget, stb. okozva. De természetesen kiemelhetjük a magas vérzsír-szintből eredő betegségek széles repertoárját, a szövődményes bénulást, végtag amputációt. A rendszeres testmozgás sok esetben – még túlsúly esetén is – védi a szervezetet a kóros elváltozások kialakulásától. Egy amerikai professzor szerint jobb fittnek és kövérnek lenni, mint lustának és soványnak. A sportnak ugyanis rendkívüli szerepe van.

A génjeinkben rejlő 30-40 százalék

A sovány emberekről viszont senki nem beszél, pedig ők ugyanolyan gátlásosak tudnak lenni, mint a fogyni vágyók. Rettegnek, ha strandra hívják őket, és ha lehet, akkor még a rekkenő hőségben is állig felöltöznek. Ők azok, akik hiába esznek sokat, mégsem híznak egy grammot sem. Hogy lehet ez?

Többet eszem, mint a férjem, ő hízik, én pedig egy grammot nem gyarapszom” – jegyzi meg egy filigrán hölgy a fodrásznál. Igen, valóban lehet ekkora különbség két ember között, még akkor is, ha egy férfinek magasabb az alapanyagcseréje, mint egy nőnek. Mindezt részben a genetikai adottságok határozzák meg. Tudományos vizsgálatok bizonyítékai szerint, a testtömeg alakulása mindössze harminc-negyven százalékban függ az örökletes tulajdonságoktól, a többi már csak rajtunk múlik. Az életmódon, azon belül is a stressztűrő képességen, étkezésen, fizikai aktivitáson, alvási szokásokon, környezeti hőmérsékleten, körülményeken.

Ha szeretné tudni, milyen szerepet játszanak a hormonok a jelenségben, kattintson ide.

Forrás:

Sovány vagyok, hízni akarok (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik