Élet-Stílus

Gyerekkori traumák miatt vagyunk depressziós felnőttek

Gyermekbantalmazas(960x640)(6).jpg (gyerekbántalmazás)
Gyermekbantalmazas(960x640)(6).jpg (gyerekbántalmazás)

Alapvetően megváltoztatják a stresszhormonokat szabályzó rendszert a kiskorban elszenvedett traumák.

Nem csoda, hogy a bántalmazott gyerekeknél később nagy a szorongás, a depresszió és más hangulati zavarok kockázata – állítják a müncheni Max Planck Pszichiátriai Intézet munkatársai, akik először dokumentálták a tényt, hogy a gyerekkori traumák maradandóan megváltoztatják a szervezet stresszhormonszabályzó rendszerét.

A változás nem mindenkinél, hanem az arra genetikusan fogékony embereknél alakul ki. Náluk a traumák hatására megváltozik a DNS-molekula metilációja, ami elvezet a stresszhormonok szabályozásának károsodásához. Elisabeth Binder kutatásvezető és csoportja csaknem kétezer olyan afroamerikai ember DNS-ét vizsgálta meg, akivel kapcsolatban ismert volt, hogy gyerekkorában vagy felnőttkorában ismételten és súlyosan bántalmazták. A traumák áldozatai közül minden harmadik betegedett meg, a vizsgálat idején poszttraumás stresszben szenvedett.

Ezen állapot kialakulásának esélye a kutatások szerint csak azoknál nőtt a bántalmazás súlyosságával együtt, akik az FKBP5 gén egy adott variánsát hordozták.

Az FKBP5 gén határozza meg, hogy a szervezet milyen hatékonyan képes a stresszre reagálni, ezáltal a teljes stresszhormonrendszert szabályozza. A kutatóknak azt is sikerült demonstrálniuk, hogy a génváltozat fiziológiai eltérést okoz az érintettek idegsejtjeiben is. Megállapították, hogy a nagy stressz hatására keletkező stresszhormonok miatt metilcsoportok törnek le a DNS-molekuláról, az így megváltozott metilációs mintázat miatt pedig nő az adott gén aktivitása.
A leírt változást csak azoknál tapasztalták, akiket gyerekkorukban bántalmaztak, azoknál, akik felnőttként éltek át traumát, nem találtak ilyen változást a metilációban – idézték az intézet közleményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik