Élet-Stílus

Három melegítő gabona télre

gabona (gabona, )
gabona (gabona, )

A gabona nem csak kiváló rostforrás, de ráadásul erősíti az immunrendszerünket is.

Ennek ellenére mégis ritkán és csak kevesen fogyasztunk gabonát, pedig a téli időszakban nagy hasznukat vehetjük.

A téli, hideg időszakban a gabonafélék is rendkívül fontos alapanyagok, hiszen élelmi rostokban gazdagok, és vitamin-, valamint ásványi anyag-tartalmuk is igencsak kedvező. Egyes gabonákban pedig melegítő hatásuk is van, ahogyan néhány fűszerről is ismeretes ez, így a téli időszakban igencsak hasznukat vehetjük. Hogy ételeink minél változatosabbak, és energiában, valamint tápanyagokban gazdagok legyenek, nézzük végig a melegítő hatású gabonák sorát, és próbálják ki receptjeinket hozzá!

A hajdina

A hajdina méregtelenítő, melegítő hatású gabona. Oroszországban az egyik, ha nem a legkedveltebb gabonaféle, a híres orosz palacsinta, a blini is ebből készül. Gazdag B-vitaminokban és E-vitaminban, valamint kalciumot, káliumot, magnéziumot és nyomelemeket is bőven tartalmaz. E-vitamintartalmának köszönhetően antioxidáns hatású is, így segít immunrendszerünk védelmében. Készíthetünk belőle egytálételeket, használhatjuk levesbetétként, lisztjét pedig, melyet gluténérzékenyek is fogyaszthatnak, süteményekhez is adhatjuk.

Ha szeretne hajdinás recepteket olvasni, kattintson ide.

Forrás:

3 melegítő gabona a hideg időszakra (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik