Élet-Stílus

Mi van a kenyérben?

kenyér (péksütemények)
kenyér (péksütemények)

Kortól és nemtől függetlenül mindenki ismeri, sőt a többség fogyasztja is a kenyeret. De vajon tényleg azt esszük meg, amit megveszünk?

A kenyér évszázadok óta ugyanolyan népszerű, minden korosztály ismeri és szívesen fogyasztja is. Épp ezért az eltelt időben nemcsak az előállítás módja, de a kapható kenyérfajták is sokat változtak. A mindenki által jól ismert fajták – fehér, barna és rozskenyér – mellett ismerünk kukorica-, illetve búzalisztből készült változatokat, teljes kiőrlésű kenyereket, sőt olyan fajtákat is, melyeket bajor, francia, illetve olasz lisztből sütöttek.

Manapság a kenyér íze mellett különösen nagy szerepet játszik a választásunkban az, hogy az adott pékáru mennyire egészséges, nem csoda, hogy az ismert fajták mellett egyre többen vásárolják a többgabonás, búzacsírás vagy épp korpás kenyereket.

Azt, hogy egy termék milyen minőségű, azt az elnevezése, illetve előrecsomagolt termék esetében a csomagoláson feltüntetett összetevők listája sugallja, csakhogy még ez is kevés ahhoz, hogy a fogyasztók megbizonyosodjanak arról, valóban megfelelő minőségű terméket vásároltak.

Az ellenőrzés a garancia

Ezek után joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mi a garancia, hogy olyan kenyeret vásároltunk, amilyet szerettünk volna. Nos, a szakemberek szerint ez a garancia a Magyar Élelmiszerkönyv, illetve az olyan rendszeres ellenőrzések, melyek a gyártókat veszik górcső alá, és azt vizsgálják, hogy a pékek a szabálykönyvnek megfelelően készítik-e el termékeiket.

Legutóbb a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főfelügyelősége ellenőrizte a megyében székhellyel rendelkező pékségek termékeit, különös tekintettel a legnépszerűbb rozskenyerekre.

A vizsgálat pozitív eredménnyel zárult, csupán egyetlen esetben bizonyosodott be a fogyasztók megtévesztése. A szóban forgó pékség által bemutatott dokumentumok ugyanis nem igazolták az Élelmiszerkönyvben előírtak betartását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik