Élet-Stílus

Mit tegyen, ha külföldön szorul orvosi ellátásra?

Mit támogat az OEP? Ki jogosult? Fontos tudnivalók jogi oldalról.

A külföldi gyógykezeléseknek két fő csoportja van. Beszélhetünk a külföldi tartózkodás közben szükségessé vált gyógykezelésekről, és arról, amikor a itthon nem gyógyítható betegség esetén a gyógyító eljárást más országban veszi igénybe a beteg.

Mindkét esetben csak a társadalombiztosítás szempontjából biztosítottnak tekinthető személyek, valamint az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

Mikor nyújt támogatást az OEP a külföldi gyógykezeléshez?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a külföldi gyógykezelésre jogosult személy külföldi gyógykezelésének költségeihez akkor nyújthat támogatást, ha a jogosult személy rendelkezik a megbetegedés és a gyógykezelés jellege szerint illetékes országos intézet támogató javaslatával.

A külföldön történő gyógykezelés támogatásához szükséges javaslatot a

  • a külföldi gyógykezelésre jogosult személy, illetőleg

  • hozzátartozója, vagy

  • a kezelő orvosa az országos intézet vezetőjénél kezdeményezheti.

A kérelemhez mellékelni kell a külföldi gyógykezelésre jogosult személy egészségügyi dokumentációját. Ha a jogosult személy, illetve más személy vagy szerv a kezelés költségét nem tudja vállalni, akkor a fent megjelölt iratok alapján az OEP engedélyezheti a külföldi gyógykezeléshez és az azzal kapcsolatos gyógyszerhez, gyógyászati segédeszközökhöz szükséges támogatást, és dönt annak mértékéről is.

Ha szeretné tudni, mikor indokolt a külföldi gyógykezelés, és mik az Európai Unión kívüli gyógykezelés szabályai, kattintson ide.

Forrás: Gyógykezelés külföldön: mit támogat az OEP? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik