Élet-Stílus

Kevesebbet szexelünk és többet iszunk, mint két éve

borozás (alkohol, bor, randi, )
borozás (alkohol, bor, randi, )

A magyar lakosság háromnegyede ráadásul sokkal stresszesebb életet él most, mint 2010-ben.

Egészségi állapotról, táplálkozásról és szexualitással kapcsolatos életvitelről is kérdezte látogatóit a Házipatika.com. A több mint 17 ezer látogató válaszából kiderült, hogy bár a többség 2012-ben megfelelőnek érzi az egészségi állapotát, jóval többet stresszelünk, mint két évvel ezelőtt. Legnagyobb arányban a 30-50 évesek vallják életüket stresszesnek.

A szeptemberben végzett felmérésből kiderült az is, hogy míg a férfiak körében a magas vérnyomás a leggyakoribb betegség (39% küzd ezzel), addig a nőket inkább a reumatikus megbetegedések (28%) fenyegetik.

A két évvel ezelőtti felméréshez képest idén többen nyilatkoztak arról, hogy alacsony szénhidrát-, illetve kalóriatartalmú, vagy koleszterin- és zsírszegény étrendet követnek. A két évvel ezelőtti számokhoz képest ráadásul 5%-kal nőtt azok aránya, akik naponta esznek gyümölcsöt.

Szerves részévé vált a mindennapoknak a mozgás is: a válaszadók közel fele gyalog vagy kerékpárral közlekedik, és sokan vannak azok, akik rendszeresen futnak, kocognak vagy úsznak szabadidejükben.

Van azonban rossz hír is. Bár az határozottan örömteli, hogy a tavalyi adatokhoz képest 3%-kal többen nyilatkoztak úgy, hogy nem dohányoznak, 2010-hez képest nőtt az alkohol- és kávéfogyasztás, ráadásul jóval többen vannak azok is, akik úgy nyilatkoztak, hogy nincs, vagy csak kevés közeli barátjuk van.

Nemi életet a megkérdezettek háromnegyede él, de csupán 44 százalékuk elégedett azzal. A közleményben kiemelték: körülbelül minden ötödik ember (18 százalék) nyíltan vallja, hogy havi rendszerességnél is ritkábban él nemi életet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik