Élet-Stílus

Aki segíthet a szorongáson

nyugalom (nyugalom, )
nyugalom (nyugalom, )

Íme egy terápia, amit önnek találtak ki, ha nem rajong a sírós-papírzsebkendős lelkizésért.

Elsőre talán túl “intellektuálisnak” tűnhet az ötlet, hogy lelki problémánk, feloldhatatlannak tűnő élethelyzetünk megoldásában egy filozófus segítségét kérjük. Idegenkedésre semmi ok, ismerjük meg ezt a nem egy szokványos életvezetési tanácsadást!

Ha baj van, és úrrá lettek rajtunk a negatív gondolatok, kicsúszni látszik a talaj a lábunk alól, esetleg bizonyos szituációkban úgy viselkedünk, hogy mi magunk sem értjük, érdemes szakember segítségét kérni és a mélyebb lelki okokat, rosszul működő gondolatsémáinkat feltárni. A korábbi pszichológus-pszichiáter vonal az utóbbi években számtalan tanácsadóval bővült: a coach-ok mellett mind többen keresnek fel például kineziológusokat, ám azt kevesebben tudják, hogy immár hazánkban is praktizálnak az ún. filozófiai tanácsadók. Hogy kik ők és milyen módszerrel dolgoznak, arról Tamás Gergely filozófust, filoterapeutát kérdeztük. Egyet érdemes azonban még az interjú előtt leszögezni: aki kevéssé híve a sírós-papír zsebkendős lelkizésnek, az most lehet, hogy megtalálta álmai módszerét, ami kifejezetten a racionalitásból táplálkozik.

Mi a filoterápia, honnan ered az alapötlet?

A filoterápia a filozófiai praxisok alá sorolható be – ahogyan például a kognitív viselkedésterápia a pszichológia alá. Ez azt jelenti, hogy a filozófiát a gyakorlatban használjuk. Ez talán furcsának hathat, mivel általában a filozófusról egy olyan ember jut eszünkbe, aki ül és csupa olyan dologról gondolkodik, aminek semmi köze az élethez. Ráadásul mindezt úgy teszi, hogy abból egy szót se lehessen érteni… Való igaz, hogy a filozófiának is – mint minden tudománynak – van ilyen oldala is. De már a kezdetektől jelen van a másik ága, amelyben a figyelem a mindennapokra összpontosul. Mondhatni, visszatérünk a szókratészi gyökerekhez, amikor beszélgetve keressük a választ az élet kérdéseire.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás:

Elakadt, szorong? Keressen fel egy filoterapeutát! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik