Élet-Stílus

A körömrágás nem csak egy rossz szokás

körömrágás (körömrágás, )
körömrágás (körömrágás, )

A szakemberek ugyanolyan kényszerbetegségnek tartják, mint az állandó kézmosást vagy a rendmániát.

A körömrágás fájdalmas, és nehezebb leszokni róla, mint a cigarettáról, mégis, az orvosok az esetek nagy többségében egyszerűen rossz szokásként jellemzik, amivel nem érdemes komolyabban foglalkozni. Pedig olykor érdemes lenne, állítja kényszerbetegségekre szakosodott brit orvosok egy csoportja.

Szerintük a körömrágás pontosan ugyanolyan rossz, ha nem rosszabb, mint a már régóta kényszerbetegségként számon tartott, állandó kézmosáskényszer, a hajhuzigálás vagy a vízivás. Az ilyen ismétlődő viselkedést általában megmagyarázhatatlan gondolatok, félelem és szorongás kíséri.

A szakemberek hozzátették, hogy nem az alkalmankénti körömrágást tartják veszélyesnek, hanem a visszatérő állapotot, ami adott esetben percenként is ismétlődhet. Úgy vélik, ha az orvostudomány végre helyén kezelné a körömrágást, az ebben szenvedők leszokási esélyei is nőnének. Egyelőre még ugyanis csak praktikák léteznek a leszokásra, mint például az ecetbe vagy csípős szószba mártott köröm, vagy épp a leragasztózott ujjvég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik