Élet-Stílus

Ezért veszekednek a párok

veszekedés (veszekedés, )
veszekedés (veszekedés, )

Különféleképpen reagálnak a stresszre a férfiak és a nők.

Első gyermeküket váró párokat vizsgálva a Pennsylvania Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy a férfiak és a nők különbözően reagálnak stresszes, konfliktusos helyzetben.

“Már kimutatták, hogy egy kapcsolatban az ellenségesség és veszekedés negatív hatással van a mentális egészségre, valamint a pár jövőbeli kapcsolatára. Az pedig különösen fontos, hogy megértsük, a párkapcsolati konfliktusok stresszesen hathatnak a terhesség idején, mert az anya stresszes állapota mind a babára, mind a mamára negatív hatással lehet” – magyarázta Mark Feinberg, az egyetem kutatója.
A kutatók 138 heteroszexuális (82 százalékuk volt házas), első gyermekét váró párt vont be a kutatásba. A várandós szülőket először arra kérték, hogy a saját otthonukban külön-külön töltsenek ki egy kérdőívet, amely kapcsolatukat és egyedi személyiségjegyeiket vizsgálta. Ezután a kérdezőbiztos arra kérte a párokat, hogy egy kamera előtt hat perc alatt vitassanak meg egy a kapcsolatukat nem érintő kérdést, majd újból hat percig beszéljenek három problémájukról, például pénzügyeikkel vagy a házimunka elosztásával kapcsolatos gondjaikról.

A pároktól emellett három alkalommal nyálmintát is begyűjtöttek, hogy megmérhessék szervezetükben a stresszhormon, a kortizol szintjének a változását. Az utolsó mintát a második vita után vették a kutatók, azt követően, hogy a párok már megnyugodtak.

Ha kíváncsi, mi lett a vizsgálat eredménye, kattintson ide.
Forrás:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik