Élet-Stílus

A wellness már nem elég hívó szó

masszázs (masszázs, )
masszázs (masszázs, )

Prevenció, rekreáció – manapság divatos kifejezések a turizmusban is. A szállodák ajánlatai között azonban csak kevés akad, amely a megszokott wellnessajánlatokon túl valóban meg is felel az említett elvárásoknak.

A prevenció fontosságát napjainkban egyre többen ismerik fel, az egészség – bár közhelynek hangzik – valóban a legnagyobb kincs. A betegség pedig sok esetben megelőzhető, de legalábbis egy „karban tartott” szervezet sokkal könnyebben küzd meg vele. Ez utóbbi miatt a rekreáció is előtérbe kerül.

Az aktív kikapcsolódás, pihenés és felfrissülés célja szintén az, hogy a test és a lélek egyaránt megújuljon. Így jobb eséllyel tudjuk felvenni a küzdelmet a hétköznapokban minket érő stressz, a mozgásszegény életmód, a szenvedélybetegségek, valamint a rendszertelen és helytelen étkezés okozta panaszok ellen. Az egészségi állapot legnagyobb részben az életmódtól függ, attól, hogy mit is teszünk magunkért. A közhelyeket ismét idézve: a kellemest igenis lehet a hasznossal kombinálni, megannyi szálloda kínál ugyanis ilyen szolgáltatásokat.

A divatos trendet a szállodák közül is sokan meglovagolják, így az ajánlatok között könnyű elveszni. Abban az esetben, ha tényleg komolyan gondoljuk, mindenképpen olyan helyet válasszunk, ahol a medencék között gyógyvizes is található (szerencsére hazánk bővelkedik ilyenekben), és orvosi felügyelet mellett kínálnak gyógykezeléseket.

Jó példa szerencsére több is akad, a hévízi vagy a büki gyógyvíz orvosilag is javasolt számos betegség, így gerinc-, izületi, izom- és neurológiai problémák kezelésére, valamint balesetek és sportsérülések utáni rehabilitációra és utókezelésre. Az itteni hoteleknél pedig a szakképzett ellátás is garantált, sőt van olyan is, amelyik egy picit még ezen is túlmutat, például a bükfürdői Greenfield Hotel Golf &Spa is. Mit jelent ez?

Az egészséges életmód jegyében étkezéskor például nagyrészt salátákat, zsírszegény húsokat, teljes kiőrlésű péksüteményeket, valódi gyümölcsleveket és teát is kínálnak.

A másik fontos kérdés a mozgás, amihez jó teret nyújt az úszómedence, és a különféle tornaprogramok (aqua fitness, kickbox aerobic, tartásjavító és gerinctorna) és a golf.

A kényeztetéshez pedig hozzátartoznak a masszázsok is (akár thai vagy indiai ayurvedikus masszázsok). A lélek felüdüléséhez ezenkívül jól esik az is, hogy a wellness szálloda környezetében nagy sétákat tehetünk a természetben.

A gyógyulásra is gondoltak, ezért gyógykezeléseket is kínálnak: lézer, ultrahang, elektro- és hidroterápia, parafango kezelés, hévízi iszappakolás között válogathat a vendég. Tudják, mi az a parafango? Azt jelenti, hogy a vulkanikus iszap és paraffin keverékét helyezik fel a fájó testrészre, hogy az idült gerinc- és végtagizületi gyulladások enyhüljenek. A meleg hévízi iszap pedig a krónikus reumatikus panaszok, egyes nőgyógyászati megbetegedések és bőrbetegségek esetében lehet hatásos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik