Élet-Stílus

Nem közhely az „őrült művész”

A kreativitás szorosan összefonódik a mentális betegségekkel.

Viszonylag gyakran kapcsolódnak a kreativitáshoz mentális betegségek, a svéd Karolinska Intézet kutatói szerint különösen az írók fogékonyak az ilyen rendellenességre.

A kreatív szakmák közül az íróknál fordul elő a leggyakrabban szorongás, és náluk a legnagyobb a bipoláris zavar, szkizofrénia vagy depresszió kialakulásának kockázata. Sőt, a kutatók szerint nagyobb arányban nyúlnak kábítószerhez is, továbbá közöttük kétszer nagyobb az öngyilkosság aránya is az átlagos lakossági statisztikához viszonyítva. Rajtuk kívül azonban a táncosok és a fotósok is a veszélyeztetett kategóriába tartoznak, és valószínűbb, hogy valamilyen pszichés problémával küzdő rokonuk van, például anorexiás vagy autista.

Dr. Simon Kyaga, a kutatás vezetője hozzátette, hogy ez ugyanakkor más megvilágításba is helyezte ezeket a betegségeket, hiszen lehetnek pozitív oldalai is. Egy mániás depressziós vagy autista rendelkezhet azzal az elszántsággal vagy kreativitással, amelynek segítségével zseniális műveket hozhat létre.

Virginia Woolf, a huszadik század egyik legzseniálisabb írója – többek között a Saját szoba és a Világítótorony szerzője – szintén depresszióban szenvedett. Állapota végül olyannyira súlyossá vált, hogy öngyilkos lett. Depressziós volt például Hans Christian Andersen és Ernest Hemingway is, az utóbbi végül egy puskával vetett véget az életének.

Ha szeretne többet megtudni az összefüggésről, kattintson ide.

Forrás: Nem közhely az „őrült művész” (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik