Élet-Stílus

Rákkeltő az odaégett étel?

sült krumpli (sült krumpli, )
sült krumpli (sült krumpli, )

Az odakozmált ételek elfogyasztása az akrilamid miatt lehet veszélyes.

Az akrilamidnak elsősorban ipari felhasználása ismert: műanyagok, ragasztók, papírok és egyes kozmetikumok gyártásánál használják. Egészségre gyakorolt káros hatásai is itt jelentkeztek először, az akrilamiddal dolgozó munkásoknál, akik szervezetében magas koncentrátumban volt kimutatható, ami az idegszövetek károsodását hozta magával.

Akrilamid az élelmiszerekben

Napjainkban viszont már egyes élelmiszeripari termékekben is megtalálható az akrilamid, miután kutatások kimutatták, hogy élelmiszerekben is képes kifejlődni. Az akrilamid alapvetően magas hőmérsékleten képződik, így például hevítés során, vagy amikor a hőmérséklet 120 °C fölé emelkedik. Így elsősorban olyan élelmiszerek esetén jelenik meg, melyeket serpenyőben, bő olajban vagy sütőben kell sütni, pörkölni.

A leginkább érintett élelmiszerek a bő olajban sült ételek, a legtöbb akrilamidot burgonyasziromban, burgonyachips-ben, hasábburgonyában, édes és sós kekszekben, kenyérfélékben, péksüteményekben találták. A kutatásokból az is egyértelműen látható, hogy az akrilamid képződése és koncentrációja függ az élelmiszer típusától, a hőmérséklettől, valamint a hőkezelés hosszától is. Így azok a keményítőben gazdag ételek, melyeket magas hőmérsékleten és hosszabb ideig sütnek, nagyobb mennyiségben tartalmaznak akrilamidot. Ilyenek például a burgonyafélék, kenyerek, tésztafélék.

Ha szeretné tudni milyen hatással van a szervezetre, kattintson ide.

Forrás:

Ezért veszélyes, ha odaégetjük az ételeket (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik