Élet-Stílus

Cicánkat is megfertőzhetjük influenzával

cica-egér (cica, macska, egér, )
cica-egér (cica, macska, egér, )

Az emberről állatra is átterjedő influenza a macskákra halálos lehet.

Az influenzás időszak közeledtével a megbetegedő embereknek talán eszébe sem jut, hogy az influenzát nem csak embertársaikra, hanem macskákra, kutyákra és más állatokra is átterjeszthetik.

Erről a fordított zoonózisnak nevezett jelenségről még mindig nem sokat tudunk. Ám egyre nagyobb aggodalmat szül egyes kutatók és állatorvosok körében, akik szeretnék felhívni a figyelmet, és megelőzni az influenza állatokra történő terjesztését. Azt mindenki tudja, hogy új influenzatörzsek fejlődhetnek ki az állatokból, és ezek később az emberre is átterjedhetnek, ahogyan a pándémiás H1N1 vírussal is történt. A szakértők szerint arról azonban kevesebben tudnak, hogy a H1N1 influenza az emberekről terjedt át a macskákra, melyek közül néhányan légzőszervi megbetegedés következtében el is pusztultak.

Mindössze egy maroknyi bizonyított esetről tudunk, az influenza fordított zoonózisának közegészségügyi következményeit pedig egyelőre nem állapították meg pontosan. Az állatorvosok szemszögéből mégis aggasztó kérdéseket vetett fel, amelyekre még nem sikerült választ adni. Az Oregoni Állami Egyetem kutatói Christiane Loehr vezetésével azon dolgoznak, hogy több ilyen esetet gyűjtsenek, és jobban megérthessék a jelenség kockázatát az emberekre és az állatokra egyaránt.

Ha szeretne többet megtudni a témáról, kattintson ide.

Forrás:

Cicánkat is megfertőzhetjük influenzával? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik