Élet-Stílus

Már mikrotűs influenzaoltást is kérhetünk

oltás ()
oltás ()

Hasznos tudnivalók a hamarosan kezdődő influenzaszezonra.

Ezen a héten indul az ÁNTSZ influenzafigyelő szolgálata, ami megfelelő apropó arra is, hogy a szakemberek segítségével összegyűjtsük, mire érdemes figyelnünk, illetve miről érdemes tudnunk az idei szezon előtt. Az elmúlt hónapok tanulsága, hogy a védőoltások fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen aggasztóan nő az oltásellenes kampányolás mértéke az országban, amit a Tisztiorvosi Hivatal az influenzaszezon előtt inkább megfelelő tájékoztatással próbál megtörni.

9 kérdés, 9 válasz az influenzaszezonról – a válaszokat köszönjük dr. Ócsai Lajosnak (ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője) és dr. Szabó Enikőnek (helyettes tiszti főorvos).

Mikortól kapható az oltóanyag a 2012/2013-as szezonra, és mit tartalmaz?

Már kapható a patikákban az idei influenza elleni védőoltás, mely idén két új vírustörzset tartalmaz a WHO (Egészségügyi világszervezet) ajánlására. Erre a variálásra azért van szükség, mert az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul, ehhez pedig a lehető leggyorsabban alkalmazkodni kell. Idén a háromkomponensű vakcina a következő vírustörzseket tartalmazza: A/California/7/2009 (H1N1)pdm09, A/Victoria/361/2011 (H3N2), B/Wisconsin/1/2010 (Yamagata), ez utóbbi kettő az új törzs, előbbi pedig a H1N1-vírus egyik változata, amit már tavaly is alkalmaztak.

A kapható oltások tartalmában vannak különbségek, hiszen van köztük ún. teljessejtes és hasított vakcina is. A védettség szempontjából azonban ennek semmi jelentősége nincsen.

A mikrotűs oltóanyag másnak is elérhető? Ez miben jobb?

Igen, bár ennek az ára valamivel drágább, de bárki számára elérhető. Az ún. intradermális vakcina lényege, hogy nem az izomba, hanem a bőrbe megy, és mindössze 0,1 milliliter oltóanyag kell az immunválaszhoz, összehasonlításképpen a normál vakcinában ötször ennyi oltóanyag található. Beadása kevéssé fájdalmas.

Ha kíváncsi, kik vannak a leginkább veszélyben és szeretné tudni, mennyi idő után alakul ki a védettség, kattintson ide.

Forrás:

Idén mikrotűs oltóanyagot is kérhetünk az influenza ellen (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik