Élet-Stílus

Nem a stressztől őszülünk

ősz haj (ősz haj, )
ősz haj (ősz haj, )

Bár újabban egyre többen fogják a stresszre az ősz hajszálakat, a valóságban a jelenségnek a feszültséghez semmi köze.

A tévhittel ellentétben, se táplálkozással, se mozgással, se életmódváltással nem lehet befolyásolni azt, hogy a hajunk mikor kezd őszülni. A folyamat kezdetének időpontja ugyanis a génjeinkben van kódolva. A világ lakosságát vizsgálva kiderül, hogy a 45-65 éveseknek 75%-ának már van ősz hajszála és az is, hogy az összes népcsoport közül az európaiak őszülnek a leggyorsabban. Őket követik az ázsiaiak, majd az afrikaiak.

Szintén gyakori tévhit, hogy az ősz hajszálak megjelenése egyet jelent a gyors öregedéssel és a korai halálozással, pedig ez sem igaz. Az őszülés ugyanis nem valamiféle rejtett betegség tünete, hanem egy egyszerű biológiai folyamat, amire semmilyen ráhatásunk sincs. A hajunk színét az úgynevezett melanin (pigmentfajta) befolyásolja, aminek két árnyalata van: a feketés barna és a vöröses sárga. A festékanyag, amellett, hogy befolyásolja az egyéni hajszínt, melanocita nevű sejteket termel, amik megfestik a hajszálakat.

Mindenki életében eljön azonban a pillanat, amikor ezeknek a sejteknek a működése lelassul, majd teljes egészében leáll, ekkor kezdődik meg az öregedés, aminek 30 éves korban már 10-20% esélye van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik