Élet-Stílus

Megvan az Év Szülészete

Korhaz(960x640)(1).jpg (kórház, szülés, újszülőtt)
Korhaz(960x640)(1).jpg (kórház, szülés, újszülőtt)

A díj sorsáról ezúttal is maguk az érintettek, a kismamák döntöttek egy három hónapig tartó szavazás keretében.

A szüléssel kapcsolatban számtalan statisztika létezik: demográfia adatok, kórházi ágyszámok, napi, heti, havi szülésszám, hogy csak néhányat említsünk azok közül, amit évről-évre összesítenek. Ám a száraz tények mellett azonban van egy olyan – úgynevezett soft – statisztika is, amit ezek közül egyik sem mér. Éspedig az élményt, vagyis annak a 3-4 napnak az összes történését, ami az élete egyik legfontosabb pillanatát átélő kismamával történik.

Ahogy nincs két egyforma szülés, nincs két egyforma élmény sem: ennek ellenére az országban nem egy olyan intézmény van, ahonnan csupa elégedett, boldog és kiegyensúlyozott kismama távozik. Ezt pedig elsősorban az ott dolgozóknak és az őket körbevevő környezetnek köszönik. Hogy a szülést követően a kismamák méltóképp megköszönhessék és megjutalmazhassák fáradozásaikat, Magyarország egyik vezető baba-mama portálja, a babaszoba.hu 2011-ben úgy döntött, hogy megalapítja az „Év Szülészete” díjat.


Az összesített kategóriát a DE OEC Kazincbarcika Kórház nyerte

A díj célja egyébként a kismamák köszönetnyilvánítása mellett az, hogy országszerte újra a szülésre és a születés helyzetére irányítsa a figyelmet.

A vidéki kórházak idén is taroltak

2012-ben a tavalyi akcióhoz hasonlóan az intézményeket interneten értékelhették azok, akik a babaszoba.hu oldalán létrehozott regisztrációjukat összekötötték a Facebook-fiókjukkal. A szigorítás ellenére is több ezer szavazat érkezett.

A szavazatokat három kategóriára – szülőszobai ellátás, gyermekágyi- és újszülött-ellátás, valamint felszereltség és környezet – lehetett leadni. Az összesítés után kiderült, hogy a tavalyi eredményhez hasonlóan idén is a kisebb vidéki városok intézményei szerepeltek jól.

A DE OEC Kazincbarcika Kórház Kft. nem csak az összesített kategória győztese lett, de elvitte a legjobb gyermekágyi- és újszülött-ellátásért járó díjat is. Emellett jutott első hely Karcagra és Győrbe is. A legjobb szülőszobai ellátás kategóriát a győri Petz Aladár Oktató Kórház nyerte, míg a felszereltség és környezet kategória legjobbjának járó díjat a karcagi Városi Önkormányzat Kátai Gábor Kórház-Rendelőintézet kapta meg a szavazóktól.


Igazán büszkék lehetnek

Az „Év Szülészete 2012” hivatalos díjátadójára szeptember 6-án, az MTA Dísztermében került sor. Az egyes díjakat a nyerteseknek olyan szaktekintélyek adták át, mint Dr. Kissné Dr. Horváth Ildikó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Osztályának főosztályvezetője, Dr. Demeter János, a Szülészeti Nőgyógyászati Szakmai Kollégium tagja, Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői szekciójának vezetője, illetve a Terézanyu-sikerkönyvek szerzője, Rácz Zsuzsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik