Élet-Stílus

Habzásgátló van a McNuggetsban

A McDonald's egyik népszerű ételében ipari alapanyagnak számító összetétel is van.

Az interneten bárki számára hozzáférhető az a lista, amiben a McDonald’s által forgalmazott ételek összetevőit sorolják fel. Ezek között mazsolázva akadt rá a Naturahirek.hu arra – az egyáltalán nem elhanyagolható – részletre, hogy a Chicken McNuggetshez a készítői többek között hidrogénezett szójababolajat és dimetilpolsiloxant (habzásgátló adalékanyag) is felhasználnak, valamint citromsavval őrzik meg annak frissességét.


Forrás: The Swash

Az oldal szerint az összetevők közül legalább kettő mesterségesen előállított ipari vegyianyagnak számít. Így például az ételben megtalálható TBHQ egy olyan petróleumszármazék, amit parfümök, gyanták, lakkok stabilizálására használnak, míg a dimetilpolisiloxan egy szilikonfajta, amit ipari tömítőanyagként és mellimplantátumok alapanyagaként is használni szokás.

Arról, hogy az ételekben mennyire aggasztó a dimetilpolisiloxan jelenléte, megkérdeztük a Sári Szilikonfeldolgozó Kft. ügyvezetőjét, Sári Gábort. A szakember a Hír24-nek elmondta, bár nem tartja szerencsésnek, hogy egy adott ételben ez az anyag is megjelenik, annak egészségre káros hatásai miatt felesleges aggódni. Mint megtudtuk, a dimetilpolisiloxan egy nyers szilikonbázis, ami ilyen formában nem mérgező és megfelelő technológia mellett az egészségre teljesen veszélytelen. Az ügyvezető szerint az anyag a McDonald’s ételeibe valószínűleg egy gyártási folyamat során kerülhetett.

Ha kíváncsi a Naturahírek teljes cikkére, olvassa el itt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik