Élet-Stílus

Legalább építhetnek homokvárat is a Balatonban

Nem nyughattunk és utánamentünk annak, mit gondol a balatoni elrettentő állapotokról a hatóság.

Ahogy arról néhány napja beszámoltunk, az internetet elárasztották a Balatonról készült elkeserítő képek, amik szerint a magyar tenger komoly bajban van. Azokat ugyanis, akik augusztus utolsó néhány napját fürdőzésre szerették volna kihasználni a Balaton partján, hínáros, algás víz és a tó vizéből kikandikáló homokpadok fogadják. Mint kiderült ez még nem a vég: a tó természetéből fakad, hogy adott esetben ilyen látványosan reagál a hosszan tartó, extrém forróságra, mint amilyen az utóbbi hetek időjárását jellemezte.

A Balatoni Hajózás Zrt. képviselője szerint is csak elsőre ijesztő a látvány, ugyanis amellett, hogy a víz minősége kiváló, a csökkent vízszint a kisebb és nagyobb hajók forgalmában sem okoz semmilyen fennakadást.

Kíváncsiak voltunk arra is, mit gondol a kialakult helyzetről a Balaton állapotáért közvetlenül felelős szervezet, ezért a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Balatoni Vízügyi Kirendeltségénél megkérdeztük Pécseli Pétert, aki szintén igyekezett megnyugtatni a kedélyeket.


A képre kattintva galéria nyílik a leapadt Balatonról – Fotó: ORFK / H. Szabó Sándor

Ne higgyünk a szemünknek

„Meglehetősen félrevezetőek ezek a képek, hiszen bár való igaz, hogy néhány partszakaszon több az alga és a hínár, és olyan is van, ahol előbukkan a mederfenék is, ez semmiképp sem jellemzi az egész tavat.” Hozzátette azt is, hogy az egyik leglátványosabb – és ezzel együtt legelrettentőbb jelenségnek – a zöldalgának és a hínárnak augusztusban van a felfutási szezonja, vagyis teljesen magától értetődő, hogy ilyenkor több látható belőle a tóban is.

A szakember emlékeztetett arra is, hogy azok, akik a Balaton közelében élnek és azok, akik a tóval foglalkoznak, már évek óta tudják, hogy a tó életében jelen van egyfajta ciklikusság: a magas és az alacsony vízállás folyamatosan váltakozik. Az elmúlt két-három szárazabb év következtében most ismét az alacsony vízállás jellemzi a tavat (bár egyáltalán nem olyan súlyos, mint 2003-ban, amikor a tó átlagos vízszintje, az október 4-ei mérésen 23 centi volt), ám ez nem jelenti azt, hogy a tó ne lenne képes regenerálódni egy idő után.

„Ez persze nem lesz látványos folyamat. A tó vízszintje még egy-két igazán kiadós eső hatására sem emelkedik majd, ahhoz, hogy ez bekövetkezzen először a tó vízgyűjtő területének kell feltöltődnie.”

Kiszáradhat

Arra a kérdésre, hogy a klímaváltozás miatt veszélyben van-e a tó jövője, a szakember igennel válaszolt. Emlékeztetett, hogy a Balaton történetében, csakúgy mint minden egyes sekélyes tó életében, benne van egy esetleges kiszáradás, feltöltődés. Ennek tempója természetesen minden esetben függ a tavat környező vízgyűjtő területek állapotától, az évi rendszeres csapadék mennyiségétől, illetve az éghajlat változásaitól. A Balaton azért különösen kiszolgáltatott, mert a hiányzó vízkészlet jelenleg mesterségesen nem pótolható, ezt egyedül a természet képes pótolni.

Egyelőre köszöni jól van

Pécseli Péter szerint a Balaton esetében a kiszáradásnak – függetlenül a rémisztő képektől – egyelőre csak az elméleti lehetősége van meg, a tó egyébként köszöni, kiváló egészségnek örvend, amit mi sem jelez jobban, hogy a víz minősége, így a szezon vége felé közeledve is kifogástalan.

„Néhány éve egyes partszakaszokon komoly összegeket fizettek azért, hogy megnöveljék a homokos strandokat. A mostani alacsony vízállásnak köszönhetően erre idén nincs szükség, arról nem is beszélve, hogy ezt a Balatont nem csak a felnőttek, de az úszni nem tudó gyerekek is élvezhetik, hiszen míg a felnőttek a mélyebb részen fürdőznek, ők a sekélyebb területeken nyugodtan építhetnek homokvárat.”

Konferenciát tartottak a Balatonról kedden:

A tóval foglalkozó tudományos konferencián, kedden elhangzott, hogy a mostani helyzet – bár figyelemreméltó – semmiképp sem rendkívüli. Varga György, az Országos Vízügyi Főigazgatóság referense szerint 1970-től kezdve folyamatosan csökken a Balaton vízgyűjtőjére hulló csapadék.

A szakemberek szerint jelenleg a Balaton vízháztartásának legnagyobb gondja a vízgyűjtőjéről beérkező utánpótlás csökkenése, amelynek oka eddig még kevéssé ismertek, épp ezért erről a közeljövőben kutatásokat kellene végezni.

A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai és hidroökológiai osztályvezetője, Kravinszkaja Gabriella beszélt arról is, hogy a Balaton jelenlegi 50 centis vízszintje 20 centivel alacsonyabb, mint a szabályozási minimum. Hozzátette, az Országos Meterológiai Szolgálat előrejelzései alapján a víz szintje októberig mindenképpen tovább süllyed majd és csak jövő tavaszra éri majd el a szabályozási szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik