Élet-Stílus

Halálos veszélyben a kempingezők

park (park, )
park (park, )

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park a tüdőt megtámadó hantavírus-fertőzésre figyelmeztet.

Elképzelhető, hogy az a körülbelül 1700 kempingező – aki idén nyáron a Yosemite Parkban sátorozott, bungalózott – elkaphatta a tüdőt megtámadó hantavírus-fertőzést, amely eddig három ember halálát okozta. A park vezetősége most figyelmeztette a náluk táborozókat. Az elhunytak a park legnépszerűbb kempingrészében, a Curry Village-ben sátoroztak június közepén.

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkba havonta több ezer látogató érkezik

A park erdőőrei jelenleg prospektusokkal igyekeznek felhívni a kempingező vendégek figyelmét az esetleges fertőzésre, feltüntetve, milyen lépésekkel előzhetik meg. A látogatókat azonban igyekeztek megnyugtatni a nemzeti parknál, mondván, komoly lépéseket tettek annak érdekében, hogy csökkentsék a Hantavírus-fertőzés kockázatát.

Emberről emberre nem terjed
A hantavírusok különféle rágcsálók (egér, mókus, stb.) vizeletében, székletében és nyálában van jelen. Akkor fertőződhetünk meg, ha rágcsálókkal vagy azok ürülékével kerülünk kapcsolatba, vagy pedig ha a vírusrészecskéket belélegezzük olyan helyeken, ahol nagy mennyiségben található rágcsálóürülék.
A hantavírus-fertőzés rágcsálókról emberre terjedő vírusfertőzés, amely a tüdő és a vese súlyos megbetegedésével jár. Lázzal és izomfájdalommal kezdődik, majd fájdalom, hasmenés és hányás alakulhat ki. 4-5 nap múlva köhögés és nehézlégzés fejlődhet ki, amely órákon belül súlyosbodik (leesik a vérnyomás, sokk alakul ki, melyet általában halál követ). Megfelelő kezelés hiányában a fertőzés 30 százalékban halálos kimenetelű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik