Élet-Stílus

Megbénítottuk az amerikai felnőttfilmeket

Pornó (pornó, )
Pornó (pornó, )

Magyarországról indult a láncfertőzés, amely miatt leállt a filmgyártás.

Leállt az amerikai pornófilmgyártás, miután kiderült: szifilisz terjed a színészek között. A Bors szerint nem máshonnan, mint Magyarországról indult a láncfertőzés.A Los Angeles-i pornós szakszervezet arra kérte a stúdiókat, az összes forgatást állítsák le, miután kiderült: öt pornószínésznél is szifiliszt mutattak ki. Az egyik férfi ráadásul állítólag több száz nővel is volt azóta, hogy elkapta a betegséget. A szakszervezet szeretné, ha minden Los Angeles-környéki pornóst megvizsgálnának.

Ez nagyjából ezer embert érint.

Kovi, a leghíresebb magyar felnőttfilmes rendező és producer is értesült a hírről. Mint mondta: emiatt ők is leállították az összes forgatást. A betegség kivédésére az óvszer lenne az ideális, de ez csak akkor működhet, ha mindenhol kötelezővé tennék, és a forgalmazását is betiltanák azoknak a filmeknek, amik nem így készülnek. Ezt elég nehéz lehet végigvinni – figyelmeztetett a rendező. A hazai amatőr forgatásokhoz a betegség nem szűrődött be.

Mi csak olyan filmeket készítünk, ahol a párok együtt jönnek, egymással vannak, így a betegség a mi szereplőink között nem terjed. A leállás ezért minket nem érint – mondta a Borsnak Wally, a Tutti Frutti főszerkesztő-helyettese, aki felnőttfilmeket is rendez. Cindy Hope, aki fél éve hagyta abba a filmezést ugyanakkor azt állítja, hogy a betegségeket szinte kivétel nélkül mindig civilek viszik be.

A szifilisz sokáig alig fordult elő, az orvosok nem is találkoztak vele, napjainkban azonban egész Európában újra terjed. A legnagyobb veszélye, hogy azonnal fertőz, de a nyakra-főre szedett antibiotikumok elfedik a tüneteket. Így előfordulhat, hogy a pornósoknál kötelező full teszt az egészen friss betegséget még nem mutatja ki – közölte Pedru Mária, az Interlabor vezetője. A szifilisz általában egy „lórúgásszerű” penicilininjekcióval gyógyítható.

Mint korábban megírtuk, a szifilisz miatt mostanra gyakorlatilag az összes készülő – hozzávetőleg 45500 – produkciót leállították, és ez így is marad, addig biztosan, míg a készítők le nem tesztelik az összes szereplőt. A szifilisz egyébként kezelhető, amennyiben a fertőzött szereplő antibiotikumos kezelést kap, utána 10 napon belül visszamehet dolgozni – mondták el az orvosok.

Az egyik, az AIDS-betegek támogatására létrejött alapítvány – amelyik nem mellesleg harcosan kampányol amellett, hogy a pornószínészek kötelezően óvszert használjanak – rámutatott, hogy az elmúlt időszakban 9, a pornóiparhoz köthető szifiliszes esetet regisztráltak. Az amerikai felnőttfilmgyártásban egyébként nem ez az első alkalom, hogy hosszabb szünetet kell tartani: tavaly év végén azért álltak le a produkciók, mert az egyik szereplőnek pozitív lett a HIV-tesztje.

Egymillió csecsemőt menthetne meg a szifiliszteszt

Évente csaknem egymillió újszülött életét lehetne megmenteni világszerte, ha egyszerű, olcsó és gyors szifiliszteszteket kínálnának fel a szegényebb országokban az állapotos nőknek – állapították meg nemzetközi egészségügyi szakértők. A szexuális úton átadható betegségek megfékezéséért küzdő Global Congenital Syphilis Partnership elnevezésű csoport szerint ez az egyik legköltséghatékonyabb módja annak, hogy életeket mentsenek meg.

Becslések szerint évente világszerte kétmillió várandós nő fertőzött szifilisszel, akik közül legalább fele átadja a fertőzést a magzatának is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai azt mutatják, hogy a fejlődő országokban a szülőképes korú nők 3-15 százaléka fertőződött vérbajjal. Ha nem kezelik a betegséget a terhesség ideje alatt, akkor a szifilisz vetéléshez, halva születéshez, koraszüléshez, kis születési súlyhoz, sőt esetenként az újszülött halálához vezethet. Csak Afrikában közel 400 ezer halva születést és újszülöttkori halálozást okoz a vérbaj minden évben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik