Tudomány

Egymillió csecsemőt menthetne meg a szifiliszteszt

Évente csaknem egymillió újszülött életét lehetne megmenteni világszerte, ha egyszerű, olcsó és gyors szifiliszteszteket kínálnának fel a szegényebb országokban az állapotos nőknek - állapították meg nemzetközi egészségügyi szakértők.

A szexuális úton átadható betegségek megfékezéséért küzdő Global Congenital Syphilis Partnership elnevezésű csoport csütörtöki bejelentése szerint kevesebb mint egy fontba (345 forint) kerülne személyenként, ha a terhesség korai szakaszában tesztelnék a várandós nőket. Akiknél a teszt pozitívnak bizonyulna, azok egyetlen adag olcsó antibiotikummal, penicillinnel meggyógyíthatók lennének.

“Az állapotos nők szifiliszre való szűrése és kezelése az egyik legköltséghatékonyabb módja annak, hogy életeket mentsünk meg. Az új gyorsteszteket könnyű használni, elérhetőek és mindössze 15 percen belül eredményt adnak” – magyarázta Peter Piot, a partnerség elnöke, a London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) igazgatója.

Mint londoni sajtótájékoztatóján a szakember elmondta: amennyiben a szűrést rutinszerűen elvégeznék, és a fertőzött várandós nőket a 28. terhességi hét előtt kezelnék is, “nem lenne több szifilisz miatti halva születés vagy újszülöttkori halálozás”.

Becslések szerint évente világszerte kétmillió várandós nő fertőzött szifilisszel, akik közül legalább fele átadja a fertőzést a magzatának is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai azt mutatják, hogy a fejlődő országokban a szülőképes korú nők 3-15 százaléka fertőződött vérbajjal.

Ha nem kezelik a betegséget a terhesség ideje alatt, akkor a szifilisz vetéléshez, halva születéshez, koraszüléshez, kis születési súlyhoz, sőt esetenként az újszülött halálához vezethet. Csak Afrikában közel 400 ezer halva születést és újszülöttkori halálozást okoz a vérbaj minden évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik