A szigetországi szülőknek – és persze nem csak nekik – már régóta komoly fejtörést okoz, hogyan vegyék rá gyerekeiket arra, hogy édességek és rágcsálnivalók helyett, inkább zöldséget és gyümölcsöt egyenek. Ennek egyik legfőbb oka, hogy ellentétben a csokoládékkal, a zöldségeknek egyáltalán nem „vonzó” az íze, épp ezért a szülőknek a legkülönfélébb módszerekhez kell folyamodniuk, hogy a gyerek mégis megegye.
Nem úgy a most a brit Tesco polcaira kerülő szuperédes brokkoli, amit kifejezetten úgy termesztettek Skóciában, hogy az íze még a gyerekeket is megtévessze. A brokkoli termesztőinek a legnagyobb kihívás egyébként nem is az édes íz létrehozása volt, hanem az, hogy a növényben az édes íz ellenére is pontosan annyi tápérték, vitamin és ásványi anyag legyen, mint a hagyományos ízű változatban.
A brokkoli szuperzöldség
30 éve az európaiak nagy része még azt sem tudta, mi az a brokkoli, ma pedig jóformán az egyik leginkább keresett zöldség a standokon. Hogy ez minek köszönhető? Nos, annak a rengeteg hasznos, az egészséget óvó hatóanyagnak, amit tartalmaz. Ezeknek köszönhetően például az egyik leghatékonyabb fegyvere a mellrák elleni küzdelemnek, ráadásul tele van C-, A-, E-, és K-vitaminnal, folsavval, ami nélkülözhetetlen például a várandós anyáknak, mert hozzájárul a baba egészséges fejlődéséhez.