Élet-Stílus

Zsugorítja az agyat a depresszió

depresszió (depresszió, )
depresszió (depresszió, )

A Yale Egyetem kutatói rájöttek, hogy mitől kisebb a depressziósok néhány agyterülete.

 

A Nature Medicine augusztusi számában megjelent kutatásból az derül ki, hogy a szinapszisok, vagyis az agysejtek közötti kommunikációért felelős kapcsolódások működésével összefüggő géneket egyetlen genetikai „kapcsoló” szabályozza, amely a depressziós betegek agyában túltermelődik.
„Kimutattuk, hogy amikor ez az egyetlen transzkripciós faktor aktiválódik, az érzelmekben és a gondolkodásban részt vevő áramkörök megszakadnak” – állítja a kutatás vezetője, Ronald Duman, a Yale Egyetem pszichiáter professzora. A transzkripciós faktorok fehérjék, és annak szabályozásában segítenek, mely genetikai utasításokat kell átmásolni a szervezet fehérjéinek felépítése során.

Az agyi képalkotó vizsgálatok és a boncolások már korábban kimutatták, hogy depresszió esetén a dorzolaterális prefrontális kéreg összezsugorodik. Ráadásul az emlékezés összetett tevékenységéért és a tevékenységek tervezéséért felelős agyi terület idegsejtjei kisebbek, és kevésbé sűrűn fejeződnek ki a depressziós betegekben, mint az egészségesekben.

 

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás:

A depresszió az agyat is zsugorítja? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik