Élet-Stílus

Nehéz hetek várnak az allergiásokra

A legtöbb tünetet egyelőre a csalánfélék pollenje okozza, a parlagfű viszont még csak most kezd beleerősíteni.

A 30. héten – az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) folyamatosan frissülő adatai szerint – Magyarországon a legtöbb problémát a csalánfélék pollenje okozta: a táblázat szerint a növények pollenje szinte az ország egész területén megtalálható, a nagyvárosokban kivétel nélkül magas intenzitással van jelen. Az allergiásoknak a csalánfélék mellett még az allergén gombák, a libatop- és a kenderfélék okozhatnak kellemetlen perceket.

Az OKI adatai szerint folyamatosan nő az ebben az időszakban legrettegettebb allergén, a parlagfű pollenjének intenzitása is. A legtöbb pollent (már tüneteket is okozó mennyiségben) egyelőre a főváros levegőjében mérték, ettől függetlenül kisebb mennyiségben már az ország összes nagyobb városában jelen van. A parlagfűszezon a szakemberek szerint egyébként az esőzések elmúltával, a hőmérséklet tartós emelkedésével kezdődik, és csúcspontját várhatóan augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében éri el.

A parlagfűpollen két fő allergénje a légutakba kerülve a népesség egy részénél a nyálkahártyát ingerli, és szemgyulladást okoz. Arról egyébként, hogy az allergia hány embert érint, nincs pontos adat, a becslések szerint a lakosság 15-20%-a szenved a kellemetlen tünetektől.

Ha szeretné tudni, hogyan készül a pollenjelentés, itt megnézheti. Az aktuális pollenhelyzetről a Tisztiorvos Facebook-oldalán folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik