Élet-Stílus

Az unokáink szenvednek attól, amit megeszünk

Két, egymástól teljesen független vizsgálat igazolta, hogy táplálkozási szokásaink kihatnak a DNS-ünkre.

Függetlenül attól, hogy az adott „diéta” egészséges-e, vagy épp egészségtelen, hatással van a DNS-ünkre, így aztán az utánunk következő generációkéra is. Hogy egészen pontosak legyünk, a táplálkozási szokásaink hatására a DNS-ben úgynevezett epigenetikus, vagyis külső hatásra történő változások zajlanak le.

Az epigenetikus változás nem mutáció, vagyis hatására nem maga a DNS változik meg, hanem az azt körülvevő összes enzim és kémiai vegyület, ami azt befolyásolja, hogy a DNS hogyan hajlik. A holland Groningen Egyetem kutatója, Torsten Plosch vizsgálatai szerint annak, hogy a táplálkozás hogyan befolyásolja a DNS-t, többféle módja van (állatokban és emberekben egyaránt). Az egyik példa, hogy azok a gyerekek, akik a II. világháború idején tapasztalható holland éhínség idején születtek, hajlamosabbak voltak a glükózintoleranciára, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik