Élet-Stílus

Lelassult az AIDS terjedése

A teljes gyógyulást jelentő vakcina még várat magára, a szakemberek ennek ellenére optimisták.

Bár a betegségnek ellenszere még mindig nincs, az orvos kutatók optimista hangulatban kezdték meg a 19. nemzetközi AIDS-konferenciát az amerikai fővárosban. A derűlátást az elmúlt évtizedek alatt elért áttörések alapozták meg: a virus replikációját gátló szerek segítségével ugyanis sikerült jelentős javulást elérni a HIV-vírussal fertőzöttek állapotában és lelassítani a “20. század pestisének” terjedését.

Mindemellett egyre több alacsony és mérsékelt nemzeti jövedelemmel rendelkező országban elérhető az ellátás. Miközben 10 éve még mindössze 300 ezren kaptak AIDS-betegségükre kezelést, ma a fertőzöttek száma eléri a 6,6 milliót. Az ENSZ szerint ahhoz, hogy minden rászoruló megkapja a szükséges gyógyszert évi 24 milliárd dollárra lenne szükség.

A betegségbe eddig 35 millióan – csak tavaly 1,7 millióan – haltak bele és a fertőzöttek száma meghaladja a 34 milliót. Noha a kór terjedésének sebessége egyötödével csökkent az egy évtizeddel ezelőttihez képest, tavaly még mindig 2,5 millió új fertőzést jelentettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik